Teclele berbecilor – sarbatoare pastorala in septembrie
Teclele Berbecilor se serbeaza, in calendarul popular, la data de 24 Septembrie, cand taranii cinstesc amintirea Mucenicei Tecla, aceasta fiind cunoscuta si serbata prin unele parti sub numele de Tecle sau Teclele. Unii tarani socotesc Teclele ca pe niste Filipi, numindu-le Strefetitele, Tresfetitele sau Tiecarasii.
Mucenita Tecla si-a promis din acel moment sa isi pastreze fecioria pentru dragostea lui Hristos si sa renunte la placerile vietii. Niste tineri, imbatati de vin si sfatuiti de vrajitori, au mers la dansa aprinsi de pofta si ganduri spurcate.
Fecioara s-a rugat la Domnul sa o izbaveasca din mainile lor si, deodata, un munte de piatra s-a ridicat in fata ei, pri¬mind pe sfanta inlauntrul sau.
Teclele se pazesc cu mare strasnicie, mai ales prin partile muntoase, crezandu-se ca ar fi rele de foc, dar mai ales de lupi. La casa celui care va indrazni sa lucreze, lupii vor veni si vor manca berbecii si oile celui ce va fi crescator de turma, din aceasta pricina numindu-se si Teclele berbecilor.
In Subcarpatii Munteniei si Olteniei Teclele sunt respectate prin interdictii de munca: nu se matura si nu se arunca cenusa din casa pentru a nu gasi lupoaicele carbunii aprinsi sa-i manance si sa se impuieze, nu se lucreaza lana si pieile de animale etc.
Ziua Teclelor dezvaluie convertirea la crestinism, actiune ce a dat loc multor reinterpretari si resemnificari ale traditiei ancestrale, dar fara a se atinge performanta stergerii mostenirii precrestine. In mediile populare se manifesta cu aceasta ocazie credinte ce apartin unei societati arhaice, precrestine.
Vechiul zodiac romanesc spune despre cel nascut in luna septembrie ca „are firea nestatornica, cu pricepere la invataturi adanci si la toate lucrurile si mestesugurile, iar mai ales la aritmetica, adica la socoteli cu numere, la lucruri de cancelarie. Cu mult noroc, va fi bun de fire, cinstit si va vorbi minunat. Oamenii straini vor tinea mai mult la dansul decat ai sai. Va avea dragoste mare la haine scumpe, va ajunge si om mare. Bolile lui vor fi friguri, varsat, va scuipa mult si va tusi. Spre batranete ii va pieri grasimea si chinuindu-se mult cu gandul, poate ajunge stricat la minte. E om cu narav si tiitor de minte, dragalas peste fire, inclinat spre trebile sufletesti si osebit sunt si norocosi”.