Sfantul Foca – gradinarul Domnului

Sfantul Foca – gradinarul Domnului

0 135

Sf. Sfintit Mucenic Foca a trait in zilele imparatului Traian, in Sinope, stralucind cu toate faptele cele bune si cu petrecere neprihanita. Fiind crestin, a fost prins si dus la judecata inaintea prefectului cetatii, African. Cand a inceput African a huli pe Hristos si a face rau sfantului, s-a produs un cutremur; cazand, acesta impreuna cu slujitorii lui, au ramas pe jos, fara suflare. Dar l-a inviat sfantul, caci l-a rugat femeia acestuia. Dupa aceea l-au dus la imparatul Traian si, marturisind pe Hristos, Sf. Foca a fost chinuit cu cruzime, fiind in cele din urma aruncat intr-o baie fierbinte, unde, rugandu-se, el si-a dat sufletul lui Dumnezeu. Sarbatoarea „Aducerea Moastelor Sf. Sfintit Mc. Foca” face parte din categoria zilelor de peste an ce se bucura de mare atentie si cinstire.
Acest Sfant era fiul lui Pamfil si al Mariei din cetatea Sinope, pe malul Marii Negre. Si inca din frageda varsta facea minuni mari cu darul Sfantului Duh. Si-a petrecut viata facand minuni pana la sfarsitul zilelor sale.
Sfantul Foca avea mestesug gradinaria, la care ostenea si lucra, si ce agonisea avea mare grija sa-si infrumuseteze sufletul. Pentru aceea nu s-a ascuns, ci s-a vadit ca o sluga adevarata a lui Hristos catre ighemonul care era atunci.
Si venind ucigasii, au gazduit la casa celui pe care il cautau. Primindu-i si odihnindu-i i-a intrebat cine sunt si cu ce trebuinta au venit in cetatea lui? Aceia ii spusera taina, ca ei cautau pe Foca, pentru a-l chinui. Si daca a auzit sluga Domnului acestea, facandu-si gatirea mormantului, s-a vadit pe sine la cei ce-l cautau; iar lor li s-a facut mila; dar el ii ruga sa indrazneasca a infaptui porunca pe care o aveau, si taindu-i capul, s-a adus curata jertfa inaintea lui Dumnezeu.
Sfantul Foca este rau de foc; se tinea pentru ca gospodarii sa fie feriti de foc si de pagubele aduse de acesta. Femeile nu gateau nimic la foc; nu se aprindea nici macar un fir de pai; barbatii nu indrazneau sa fumeze.
Sarbatoarea se tine, caci oamenii cred ca e rea de arderi.
Un om a facut claie de fan in aceasa zi. Femeia l-a certat, spunandu-i ca-i rau de trasnet, dar omul n-a ascultat-o. Seara, venind o ploaie cu trasnete si fulgere, a trasnit claia.
Se lucreaza numai pana la amiaza.
Provoaca arsuri pe corp, daca nu i se praznuieste ziua; Foca se tine ca sa fereasca recoltele de opareala.
Probabil, o bizara asociere a numelui acestui martir cu focul, a facut ca, in timp, Sfantul Foca sa fie considerat „patronul arsitei”, responsabilul cu „incendiile si parjoalele care ard campurile cu grane” sau, dupa alte surse, „patronul pompierilor si stapanitorul focului ce poate mistui gospodariile, holdele si padurile”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.