Monica Macovei despre Rezolutia anticoruptie, Urgent verificari pe achizitii publice

Monica Macovei despre Rezolutia anticoruptie,
Urgent verificari pe achizitii publice

0 125

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat intr-un interviu pentru Parlamentor.ro ca Rezolutia anticoruptie pe care a initiat-o si care a fost votata in PE „indica sustinerea politica a Parlamentului European, a partidelor politice, pentru masuri anticoruptie la nivelul UE”. Macovei a explicat care sunt prioritatile trecute in rezolutie si ce efecte va avea aceasta la nivelul UE si la nivelul Romaniei. Monica Macovei a mai spus si ca au existat europarlamentari romani din grupul liberal si din grupul socialist care au incercat „sa amane, sa franeze, sa puna diverse piedici dezbaterii acestei chestiuni si a rezolutiei in plenul din septembrie”.

Rep: Ati trecut prin Parlamentul European rezolutia anticoruptie. Ce asteptari aveti de la aceasta rezolutie si ce rezolva ea in aceasta lupta anticoruptie care, dupa cum spuneati, produce daune anuale de 120 de miliarde de euro la nivelul UE?
Monica Macovei:
Rezolutia indica sustinerea politica a Parlamentului European, a partidelor politice, pentru masuri anticoruptie la nivelul Uniunii Europene. Sa nu va imaginati ca aceasta sustinere a venit asa, dintr-o data, si toata lumea a zis: „hai, ce frumos, sa votam masuri anticoruptie la nivelul UE!”.
Este un proces de constructie si de convingere pe care eu l-am inceput acum doi ani. Se refera la un mecanism de evaluare a coruptiei si a masurilor anticoruptie in statele membre. Este pentru prima oara cand uniunea are o politica comuna si face verificari pe coruptie in statele membre. Pana acum, Uniunea facea asta numai pentru statele candidate – va amintiti, si Romania.
Dar odata ce intrai in Uniune, nu mai era nicio regula si niciun mecanism pentru lupta impotriva coruptiei; fiecare stat membru era lasat sa faca cum vrea si ce vrea si ce poate. Era o chestiune de politica interna. Asta am schimbat si exista o decizie a Comisiei care instituie un mecanism de monitorizare cu raportare la doi ani. Ca sa amintim oamenilor, sistemul MCV care exista pentru Romania si Bulgaria, slava Domnului ca exista – tot asa, se fac evaluari de catre experti, sunt intalniri, documente, si se face o evaluare. Reamintesc raportul din iulie, care a aparut pentru Romania si care a redat foarte clar si exact si onest situatia cu justitia si coruptia din Romania.
Cam asa va fi si acesta, dar va include toate statele membre, va fi la doi ani, cel putin asta este prevazut acum, eu incerc sa il aduc cat mai repede in viitorul apropiat, si se va uita pe anumite domenii prioritare, asta am cerut de pilda prin rezolutie.

Achizitiile publice – unde sunt bani multi este si coruptie si afecteaza cetatenii europeni care platesc taxe si impozite – ne afecteaza banii, justitia, coruptia in justitie, confiscarea averilor dobandite ilegal sau ilicit si confiscarea bunurilor care provin din infractiuni, obiectul evaziunii fiscale sau fraudei fiscale, tranzactii financiare ilegale, imediat trebuie luati si pusi inapoi in buget – acestea sunt cateva prioritati pe care le-am cerut prin rezolutie.

Rep: Odata adoptata de Parlamentul European aceasta rezolutie, care trebuie sa fie reactia Comisiei Europene?
Monica Macovei:
A fost o dezbatere inainte de adoptarea rezolutiei la care a participat si Comisia Europeana prin comisara Cecilia Malmstrom, comisara pentru Afaceri Interne, precum si ministrul polonez de Justitie, tara care are presedintia, deci Comisia si Consiliul. Au auzit tot ce am avut noi de spus, Consiliul a facut promisiuni ca va aduce aceasta chestiune in Consiliu, pentru ca iti trebuie suport politic si din partea statelor membre in continuare, deci mai departe, ca s-a decis, mecanismul exista.
Dar de pilda am cerut sa se faca primele evaluari acum, nu peste doi ani, mult mai repede decat 2013, acum s-a prevazut in decizia din iunie. Si Comisiei acelasi lucru i-am cerut. Au fost receptivi la aceste cerinte, dar munca trebuie continuata.
Vreau sa spun foarte pe scurt de ce cred ca este urgent si important sa incepem aceste verificari pe achizitii publice, de pilda, cat mai repede. Avem probleme cu datoriile suverane ale unor state membre in Uniunea Europeana. Se dau pachete de asistenta financiara, am vazut Irlanda, Grecia, Portugalia, s-ar putea sa urmeze si alte state, s-au facut aceste pachete de siguranta, sunt fonduri de siguranta financiara
Asta inseamna ca banii cetatenilor europeni care muncesc, platesc taxe, si ai romanilor, se duc in aceste fonduri. Deci toata lumea, cetatenii europeni vor sa fie siguri ca acesti bani nu se duc prin coruptie si frauda in buzunarele unora. Si vor sa fie siguri ca sunt folositi pentru scopul pentru care au fost dati. Este foarte important asta, mai ales ca au fost mari scandaluri de coruptie in ultimii ani in Uniunea Europeana, in diverse tari, si dupa cum vedeti sunt cetateni europeni din diverse tari, cum sunt tarile nordice sau Germania, care spun: „Noi tot platim si altii fura”.
Deci este vorba si de incredere. Trebuie sa redam increderea, sa le recastigam increderea acestor oameni ca banii lor sunt corect folositi; acum, exact cand dam aceste pachete de asistenta financiara. De asta spun ca trebuie sa mearga absolut impreuna aceste verificari.

Rep: Ce tip de raspundere din partea celor gasiti vinovati de furtul banilor publici, de exemplu, ar aduce acest mecanism sustinut politic practic de rezolutie. Daca, de exemplu, in tara X un comitet de experti al Comisiei Europene descopera ca 1 milion de euro din ajutorul dat de Uniunea Europeana acelei tari a fost furat?
Monica Macovei:
Asta se face oricum acum, se verifica de catre cei care dau bani, de exemplu Digi, Regio sau altii sau cei de la piata interna sau de la competitie sau OLAF si sigur ca toate astea se transmit si se cunosc de toate celelalte state, apropo de increderea unora in altii si dam bani sau vreau sa intru in diverse cluburi.
Trebuie sa stim ca daca nu au incredere in noi si noi ne purtam asa, nu o sa intram nicaieri. Acest mecanism se va ocupa si de definitii si pedepse comune. Definitia coruptiei, sigur ca exista o definitie generala: abuzare a functiei in interes personal, sunt toate infractiunile prevazute in legislatia interna, de pilda traficul de influenta, luarea de mita, darea de mita, abuzul de putere, toate acestea in toate tarile – adica sa existe minimum de definitii.
Minimum de infractiuni sa fie sanctionate penal si – iarasi am insistat si Comisia stie asta si a spus ca asta va face – se va uita la cum se aplica, pentru ca sunt multe state care au legi bune, ca si Romania, de exemplu, dar care nu se aplica. Deci se va uita la pedepse, asa cum se uita si in raportul pe MCV, la durata proceselor, la solutiile date.
Sigur ca asta, sa fim onesti, nu va determina schimbari imediate in viitorul apropiat, dar se vor aduna intr-un document comun pentru prima oara la nivelul Uniunii Europene si apoi o sa discutam pe decizii politice directive, reglementare la nivelul Uniunii in acest domeniu. Dar totdeauna trebuie sa faci primii pasi.

Rep: In cazul Romaniei va merge acest mecanism in paralel cu MCV, daca MCV va fi mentinut?
Monica Macovei:
Da, eu as vrea sa mearga in paralel. Dupa parerea mea, cu cat suntem mai deschisi spre ajutor si presiune, cu atat lucrurile vor merge in Romania mai bine si mai repede, fiindca nu exista o vointa politica majoritara anticoruptie. Si atunci e bine sa avem ochii altora spre noi, sa aiba instrumentul prin care sa ne poata spune lucruri: „vedeti ca nu faceti asta bine”, sa ne faca si de ras public, daca aici suntem.
La fel si cu alte tari. Uitati-va si la Grecia si la alte tari. Aceasta presiune a Uniunii Europene trebuie sa continue sa existe. Eu ii spun presiune, ii putem spune sprijin, colaborare, cooperare, dar daca ne uitam in istoria de 20 de ani a Romaniei, au existat politicieni si exista care chiar vor in mod real lupta anticoruptie, dar nu o vointa politica majoritara.
Deci este important sa nu fie nici astazi, nici in viitor politicieni care sa spuna: „Nu intereseaza pe nimeni ce fac eu in tara si treaba mea ce fac eu cu institutiile anticoruptie”. Poate vine USL si spune: „desfiintez DNA”, cum cred ca isi doresc de mult timp.

Rep: Credeti ca nu sunt si din PDL care isi doresc acest lucru?
Monica Macovei:
Poate, poate, dar nu o spun public si iata ca DNA exista si este institutia cea mai laudata de atatia ani de zile de Comisia Europeana si cea care chiar face investigatii impartial. Uitati-va ca este pentru prima oara in istoria acestei tari cand sunt cercetate si anchetate persoane din partidul aflat la putere, din PDL. Exact asta este dovada ca sunt cercetari impartiale si ca nu sunt politice.

Rep: Revenind la vointa politica, cum ati fost sprijinita de colegii romani din Parlamentul European, atat cei din grupul PPE cat si din celelalte grupuri. Sau, mai bine spus, ati fost sprijinita sau nu?
Monica Macovei:
Toata lumea, toti romanii au votat pentru rezolutie in momentul votului.

Rep: Ce s-a intamplat inainte, insa?
Monica Macovei:
Astea sunt chestiuni de culise si de bucatarie si informale. Nu am sa va dau detalii, dar pot sa va spun ca au existat colegi romani din grupul liberal si din grupul socialist care au incercat sa amane, sa franeze, sa puna diverse piedici dezbaterii acestei chestiuni si a rezolutiei in plenul din septembrie. Am trecut peste toate, s-a terminat cu bine. Eu am cerut vot – fiind autoarea rezolutiei poti sa ceri forma in care se voteaza – am cerut vot electronic si nominal. Deci sa se vada fiecare cum a votat, nu numai prin ridicarea mainii. Si deci orice defectiune era exclusa pentru ca e foarte greu sa raspunzi electoratului de ce ai votat altfel.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.