Guvernul Boc – o noua taxa, OUG pentru taxa clawback la...

Guvernul Boc – o noua taxa,
OUG pentru taxa clawback la vanzarea de medicamente

0 123

Guvernul a aprobat, in sedinta din aceasta saptamana, Ordonanta de urgenta pentru modificarea mecanismului taxei clawback, care prevede obligativitatea achitarii de catre firmele de medicamente a unei contributii calculate la volumul de vanzari pentru toate medicamentele, actul normativ urmand sa intre in vigoare de la 1 octombrie, a anuntat ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
‘De la inceput vreau sa subliniez ca mecanismul de clawback nu inseamna o noua taxa. Si pana in prezent a existat obligativitatea achitarii de catre firmele de medicamente a unei contributii care functiona pe principiul unei taxe aplicate la volumul de vanzari pentru toate medicamentele. Sistemul s-a dovedit insa a fi nefunctional, nu si-a atins obiectivul declarat, iar anul acesta a fost colectat doar aproximativ 5% din suma previzionata. Ca urmare, a existat aceasta necesitate de a modifica mecanismul financiar’, a declarat Ladislau Ritli.

Conform actului normativ elaborat in colaborare cu reprezentantii Ministerului Finantelor, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentantii legali ai acestora vor avea obligatia de a plati o contributie trimestriala care se calculeaza prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii. Contributia trimestriala se va calcula si aplica pentru acele volume de vanzari care depasesc media trimestriala a sumelor aprobate prin buget pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, precum si pentru cele folosite in tratamentul ambulatoriu pe baza de prescriptie medicala prin farmaciile cu circuit deschis, tratament spitalicesc si pentru centrele de dializa.

Plata se va face in functie de cota de piata a fiecarui detinator de autorizatie de punere pe piata.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va calcula si va comunica valoarea procentului pe care fiecare detinator de autorizatie de punere pe piata o va plati, in functie de o formula matematica stabilita. De exemplu, daca intr-un trimestru, statul aloca pentru consumul de medicamente un buget de 100 milioane de lei iar consumul real in acel trimestru este de 150 milioane de lei, valoarea procentului pe care o societate va avea obligatia de a o achita catre stat este de 33% din volumul de vanzari.
‘Mecanismul pe care il propunem in prezent are mai mult efect reglator, controleaza depasirea bugetelor. De exemplu, in ultimul an, in domeniul oncologic, cresterea consumului de medicamente oncologice este de 20%, in timp ce morbiditatea a crescut cu 8%. Noile masuri nu vor afecta direct bolnavul, acesta nu va avea de platit mai mult pentru medicamente’, a mai spus ministrul Ritli.

Intrebat daca poate sa asigure ca aplicarea actului normativ nu va duce la o scumpire a medicamentelor, ministrul Sanatatii a aratat ca formula stabilita este acceptabila si pentru producatori si spera ca nu vor afecta piata prin mariri de pret.
„Cred ca nu este niciun interes (de a mari preturile – n.r.), pentru ca oricum trebuie sa plateasca diferenta daca este depasit bugetul. Daca nu pretul, volumul vanzarilor s-ar putea sa scada pana la optimul necesar, si nu la nivelul exploziv din ultimii ani”, a sustinut ministrul.

De asemenea, sumele incasate din aceasta contributie vor fi venituri la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si vor fi folosite pentru asigurarea medicamentelor incluse in programele nationale de sanatate, pentru medicamentele cu sau fara contributie personala si pentru servicii medicale.

Pentru neachitarea la termenul prevazut a contributiei, se vor percepe dobanzi si penalitati, conform Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Mai mult, pentru persoanele juridice care nu isi indeplinesc obligatiile de plata a contributiei in termen de 180 de zile de la data scadentei, sanctiunea poate ajunge pana la excluderea de pe listele de medicamente compensate si gratuite a medicamentelor la care detin autorizatie de punere pe piata.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.