2.000.000 de dosare pe rolul instantelor in sem.1 din 2011

2.000.000 de dosare pe rolul instantelor in sem.1 din 2011

0 146

Instantele din Romania au avut pe rol, in primul semestru al anului 2011, peste 2 milioane de dosare, reprezentand o crestere de 16% fata de perioada similara a anului 2010, se arata intr-un raport dat publicitatii, vineri, de catre presedintele Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava.
Astfel, in prima jumatate a anului curent, instantele au avut de solutionat 2.084.409 dosare, fata de 1,8 milioane dosare in perioada similara a anului 2010, reprezentand o crestere de 16%. Cele mai multe cauze se afla la judecatorii-1,2 milioane dosare. Cresterea de 16% a numarului dosarelor este inferioara ratei din semestrul I din 2010, care a fost de 22%.
Din cele 2 milioane de cauze, judecatorii au solutionat 1.296.683 dosare, ceea reprezinta un procent de 62,2% din total.
Presedintele CSM a subliniat ca pe intreg sistemul au fost 780.922 dosare noi in prima jumatate a anului curent, fata de 742.304 dosare noi in aceeasi perioada a anului 2010.

‘Judecatoriile lucreaza cel mai eficient, din perspectiva cantitativa-tinand cont totusi ca la aceste instante dosarele au un grad de complexitate mai mic decat la celelalte. Exista 17 judecatorii cu un volum de activitate de peste 20.000 de cauze, 4 dintre ele avand chiar un volum de peste 40.000 de dosare in primele sase luni ale acestui an. In acelasi timp, exista 12 instante cu mai putin de 1.000 de dosare’, a declarat Horatius Dumbrava.

Presedintele CSM a mai aratat ca la nivelul tribunalelor se observa o eficienta foarte redusa in anii trecuti, dar cu o revenire in semestrul I din 2011, la curtile de apel volumul de activitate a crescut cu 70%, iar la Inalta Curte de Casatie si Justitie cea mai aglomerata a fost sectia civila, care a avut cu 44% mai multe dosare decat in 2010.

‘Acesta este tabloul general dat de totalul cifrelor inregistrate la toate instantele din tara. Daca particularizam pe fiecare instanta, rezulta situatii diferite, de la caz la caz, care pot scoate in evidenta efectele lipsei de personal, a pensionarilor masive din 2008, a diferentelor majore intre cresterile volumului de activitate de la o instanta la alta sau intre numarul de cauze solutionate si, implicit, intre calitatea activitatii instantelor. Nu vom particulariza acest tip de analiza pe tipuri de instante sau pe fiecare instanta in parte, acestea pot fi insa identificate din raportul statistic pus la dispozitie si publicat pe site-ul CSM; s-ar putea sa avem surprize si sa descoperim ca unele dintre acestea, fara un motiv justificat, legat de schema de personal sau de afluxul mare de cereri de chemare in judecata, sa nu isi fi condus activitatile de judecata in termeni de celeritate, sub umbrela generoasa a trendului general de crestere exploziva a numarului de cauze intrate de la an la an. O astfel de analiza speram, insa, sa o putem face la inceputul lunii octombrie, cand vom avea raportul Inspectiei Judiciare privind situatia cauzelor mai vechi de 1 an, la nivelul fiecarei instante din Romania, de la data inregistrarii dosarelor pe rolul instantelor – cauza Tyssen e relevanta in acest sens: 27 de ani pe rolul instantelor’, a declarat Horaius Dumbrava. A

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.