Legumele si miturile lor culinare
Legumele si fructele sunt recomandate in orice dieta, iar stilul vegetarian este un mod de viata care castiga din ce in ce mai mult teren. Bolile digestive si cele cronice, precum diabetul, tensiunea arteriala si chiar cancerul, pot fi prevenite sau simptomele lor ameliorate printr-o dieta adecvata.
Legumele sunt pe primul loc atunci cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa. Cu toate acestea, cu totii stim ca este o diferenta majora intre legumele proaspete si cele gatite. Asa sa fie oare?
Se pare ca cercetatorii nutritionisti incearca sa demonteze acest mit.
Iata cateva idei preconcepute pe care cercetatorii le desfiinteaza.
Legumele proaspete nu sunt mai sanatoase decat cele congelate. Uneori, cele congelate contin mai multi nutrienti decat cele proaspete. Legumele incep sa piarda din calitate imediat ce au fost culese. Astfel, sunt de preferat legumele care au fost congelate la scurt timp dupa ce au fost recoltate.
Legumele, prin gatire, isi pierd anumit nutrienti, dar elibereaza altii. gatite au mai putini nutrienti decat cele proaspete. Astfel, corpul va absorbi mai usor licopenul din legume, un antioxidant important anticancerigen, ce se gaseste, mai ales, in sucul de rosii.
Cartofii nu ingrasa, pentru ca nu contin grasimi si au putine calorii. Din contra, aceste legume contin fibre, care dau senzatia de satietate pentru un timp indelungat.
Bineinteles, nu uitati ca cei care sunt prajiti sau amestecati cu produse foarte grase, ca untul sau smantana, sunt nocivi pentru organism.