Reuniunea de la Snagov Traian Basescu ramane presedintele PDL

Reuniunea de la Snagov
Traian Basescu ramane presedintele PDL

0 236

Reuniunea de la Snagov vine la doua saptamani dupa ce seful statului s-a intalnit, in acelasi loc, cu parlamentarii PDL, inainte de motiunea de cenzura. Atunci, Traian Basescu le-a promis parlamentarilor ca, dupa motiune, se vor intalni si vor analiza problemele si nemultumirile din interiorul PDL legate de ministri. Tonul discutiei de atunci a fost destul de dur, presedintele acuzand unii ministri ca l-au mintit pe premier: „In timp ce premierul vorbea despre masurile de austeritate pe care trebuie sa si le asume populatia, anumiti ministri faceau angajari in cabinetele proprii sau declarau ca nu este nevoie de reduceri de personal la ei in ograda”.
Tot atunci, Traian Basescu a cerut Guvernului ca, dupa asumarea raspunderii, sa „reduca toate posturile din ministere si din agentii care au fost create pentru clientele politice”.

Remanierea – campanie de pacalit fraieri!
In ultimele doua saptamani mai multi parlamentari PDL au cerut insistent remanierea Cabinetului Boc. Dupa ce motiunea a picat, atat senatorii, cat si deputatii au reluat declaratiile publice prin care cer modificari in Guvern. Deputatii s-au intalnit miercuri cu premierul Emil Boc si au cerut masuri concrete pentru restructurarea si remanierea Guvernului. Vicepresedintele PDL, Ioan Olteanu, i-a comunicat premierului ca, in cazul in care nu se aplica aceste masuri, deputatii nu-l vor mai sustine.
Cu cateva ore inaintea sedintei de la Snagov parlamentarii si-au indulcit declaratiile si nu mai sustin atat de vehement o remaniere imediata a cabinetului Boc.

Traian Igas, liderul grupului PDL din Senat : Guvernul ne va prezenta planul de masuri care ar trebui sa includa restructurarea cabinetului Boc, incepand cu agentiile, secretarii de stat, deconcentratele , companiile de stat si diposnibilizari ale bugetarilor. Personal, ma intereseaza mai putin remanierea sau comasarea in acest moment ci, mai mult, reforma mult promisa de Guvern si de liderii partidului. Am promis in campaniile electorale reforma statului si, in aceast context de criza, se impune aplicarea unor reduceri de cheltuieli si personal care pot ajuta moderinzarea sistemului bugetar din Romania. Nu stiu daca este mai bine cu 8 au 15 ministere, e usor sa dai sfaturi si sa ceri remanieri. Cred ca e mai putin important daca sunt 8 sau 15, mai degraba esential este ca fiecare ministru sa-si faca curatenie in ograda proprie si, in functie de asta, analizam daca poata sa mearga mai departe sau nu. La Snagov cred ca trebuie sa vedem analiza si masurile pe care fiecare ministru vrea sa le aplice. Incurajez pe fiecare coleg sa spuna ce are de spus . In cazul in care nu se vor face reduceri putem merge pana la inlocuirea acestora, o formula noua intr-un viitor apropiat.

Roberta Anastase, vicepresedinte PDL: Din punctul meu de vedere, o eventuala comasare a ministerelor va complica lucrurile inutil. Se impune o restructurare la nivelul agentiilor, deconcentratelor si ministrilor secretari de stat si o reducere de cheltuieli cu pana la 50% in toate ministerele, asa cum am facut si noi inCamera Deputatilor. Se impune o analiza amanuntita si asteptam sa vedem ce propuneri au in acest ministrii pe domeniilor lor. Comasarea ministerelor ar complica lucrurile. In ceea ce priveste remanierea, vom analiza duminica daca se impune sau nu. O reimprospatare a Executivului ar putea sa fie acum sau la toamna. Nu am ce sa spun acum, pentru ca nu s-a discutat, vom vedea la sedinta de duminica.

Sulfina Barbu, vicepresedinte PDL: Asteptam ca Guvernul sa vina cu acel plan de masuri privind restructurarea companiilor de stat si a agentiilor, masurile de reducere a cheltuielilor si personalului. In opinia mea, trebuie sa existe doi pasi in planul Executivului. In primul rand, se impune reducerea numarului ministrilor secretari de stat, a sefiilor de deconcentrate si a cheltuielilor de intretinere si functionare. Nu mi se pare suficient o reducere de 20% a cheltuielilor. Noi, la Camera Deputatilor, am redus drastic cheltuilile de functionare cu pana la 50%. Asa ar trebui sa faca si ministerele. Trebuie o analiza foarte serioasa in acest sens, si asta asteptam din partea ministrilor care vor veni duminica sa prezinte masurile care le vor lua. In cazul in care nu vor face reduceri de personal si cheltuieli semnificative, vom trece la pasul doi, de a cere dmisia celor care nu o fac. In opinia mea, o comasarea a ministerelor acum nu este oportuna. Trebuie sa luam mai intai masurile de care v-am spus. O comasare ar complica foarte mult lucrurile in acest moment, trebuie schimbate stampilele, antetele, organigrama Executivului. Nu avem timp de asa ceva acum. Masurile de austeritate. La fel si cu remanierea, putem discuta in momentul in care Guvernul nu va aplica masurile de criza.

Mircea Toader, lider grup PDL Camera Deputatilor: In functie de masurile pe care fiecare ministru le va prezenta, se vor lua decizii. In opinia mea, nu este cazul sa mergem pe o comasare a ministerelor, pentru ca nu este nevoie. In acest caz, ar trebui schimbat proiectul de guvernare, organigrama Guvernului si nu cred ca, in momentul acesta, avem nevoie de complicatii. Restructurarea de personal si cheltuieli va trebui facuta la nivelul secretarilor de stat, companiilor de stat, deconcentratelor. In ceea ce priveste remanierea, sunt de acord ca avem nevoie de un suflu nou in Guvern. Ramane la atitudinea premierului cand o va face si cine va pleca.

Elena Udrea
„Remanierea ar putea avea consecinte de prelungire a implementarii masurilor pe care le-am luat, pentru ca, odata venit un alt ministru nou, ii trebuie ceva timp sa inteleaga functionarea ministerului, sa se acomodeze cu ministerul si probabil ca ar prelungi putin implementarea acestor masuri, lucru de care nu avem nevoie. Pe de alta parte, daca, in urma unor analize, exista concluzia clara ca unele ministere ar fi mai eficiente cu alti ministri, decizia va fi de a se remania”, a explicat Udrea la Pro Tv.
Udrea a precizat ca Guvernul nu ia in considerare cresterea TVA si a cotei unice.
„Daca nu suntem in stare sa implementam masurile pe care le-am luat, nu noi trebuie sa luam alte masuri, ci alt guvern”, a afirmat ministrul.

Ioan Olteanu, vicepresedinte PDL: Astept o strategie serioasa pentru aplicarea masurilor de austeritate. In opinia mea, nu e nevoie de o restructurare-comasare a ministerelor. Este mult prea complicata procedura iar noi avem nevoie de solutii rapide si efciente. In opinia mea, este nevoie de o restructurare urgenta a institutiilor de stat si o reducereserioasa a cheltuielilor. Este nevoie de o remaniere guvernamentala profunda. Nu vrea sa vorbesc sau sa cer demisia anumitor ministri. Remanierea este atributul premierului.

Teodor Stolojan, europarlamentar PDL: Eu astept o clarificare a pasilor care trebuie facuti. Vorbesc aici depre programul de reforma care implica si masurile de austeritate. In opinia mea, cred ca discutiile trebuie sa se concetreze pe reforma statului si, implicit, pe masurile care trebuie luate in acest sens. Discutam prea mult de remanierea ministrilor sau comasarea ministerelor cand, de fapt, esential este infaptuirea reformei intregului aparat bugetar. Acest lucru trebuie pus la punct. Parlamentarii sunt nemultumiti, pe buna dreptate, pentru ca ei sunt in relatia directa cu cetateanul dar, pe de alta parte, trebuie sa intelega ca schimbarea inauntrul institutiilor statului nu se face peste noapte si trebuie multa vointa politica. Nici pentru ministrii nu a fost simplu. Sa nu uitam ca, in 2009, a fost guvernarea cu PSD, apoi a urmat o perioada de cateva luni in care guvernul a fost interimar, fara drept de decizii. Se impune o analiza serioasa si masuri serioase iar ministrii isi dau testul acum. Despre remaniere si comasare se poate vorbi doar dupa punerea in practica a acestor masuri.

Excluderi de la …Snagov
Deputatul Daniel Oajdea, propus pentru excluderea din PDL dupa ce a votat motiunea de cenzura a PSD, sustine ca a fost dat afara de la intalnire, potrivit Mediafax.
„Eu am fost invitat sa particip personal de la grupul PDL. Am luat loc in sala si o doamna care il insotea pe domnul presedinte Boc a venit si mi-a spus: ‘Imi pare rau ca domnul presedinte a spus ca nu puteti participa la aceasta intalnire’. Si eu am plecat, ca nu pot sa stau cu forta sa fac circ”, a spus Oajdea.
El a mentionat ca a venit la intalnire in ideea de a-si expune punctul de vedere, fiind invitat, si a apreciat drept un gest „descalificant si copilaresc” excluderea sa de la reuniune.
Teo Trandafir, un alt votant al motiunii PSD, nu a mers deloc la reuniunea de la Snagov deoarece, dupa cum a declarat deputata PDL, nu a fost invitata la aceasta intalnire.
In loc de concluzie intalnirea de la Snagov ramane doar o amanare „de clarificare” de 60 de zile pentru Guvernul Boc.

Sursa: AGERPRES, Mediafax si Hotnews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.