Autostrada Transilvania, Guvernul a aprobat un nou acord

Autostrada Transilvania,
Guvernul a aprobat un nou acord

0 136

Guvernul a aprobat miercuri al doilea acord de modificare a contractului de construire a autostrazii Brasov-Cluj-Bors, a declarat la finalul sedintei de guvern ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu.
„Comparativ cu preturile practicate anterior, economia care se realizeaza la bugetul de stat este de sase miliarde de euro. Daca am fi continuat sa lucram la preturile din contractul initial, costul total al autostrazii ar fi fost de 10 miliarde de euro. O alta clauza extrem de importanta care a fost modificata este aceea de imposibilitate a statului roman, in cazul rezilierii contractului, de a licita unul dintre tronsoanele de pe traseul autostrazii pe o perioada de doi ani. Aceasta clauza a fost eliminata”, a precizat Anca Boagiu.
Referindu-se la eliminarea clauzei mentionate, ministrul Transporturilor a aratat ca documentatia pentru tronsonul Nadasel – Gilau este gata, urmeaza lansarea licitatiei, executia acestui tronson si conectarea cu un alt tronson deja construit.
Boagiu a mai anuntat ca a fost obtinut un pret de 6,9 milioane de euro pe kilometru, care se incadreaza in standardele de cost. Urmatorii pasi sunt finalizarea tronsoanelor incepute deja de compania Bechtel – tronsonul Suplacu de Barcau – Bors, de 60,2 km si tronsonul Campia Turzii – Cluj Vest, de 52,5 km.
Ministrul Transporturilor a spus ca vor fi platiti Bechtel 115 milioane euro, dupa ce pretentiile (claim-uri) ridicate de companie au fost reduse cu 265 milioane de euro, de la 380 milioane de euro. Aceste sume vor fi platite in trei transe, din care prima pana la finalul anului.
Alte clauze modificate se refera la reducerea contractului cu cele sase sectiuni care nu au fost incepute, cu o economie de 1,5 miliarde euro, schimbarea termenelor de plata de la 25 de zile pentru orice factura la 65 de zile, eliminarea clauzelor de indexare si costuri indirecte (compania primea un milion de euro lunar chiar daca nu lucra). De asemenea, au fost introduse unele clauze in favoarea statului roman pentru lucrarile care au ramas de executat, care vizeaza efectuarea lucrarilor la timp si perceperea unor penalitati. Perioada de garantie a fost majorata de la 24 luni la 30 de luni.
„Noi consideram ca este un succes in acest moment din doua motive – am luat de pe umerii romanilor ce guvernul Nastase a pus romanilor, acel stigmat de cetatean de rangul 3 in UE. De foarte multe ori si chiar si acum avem probleme din cauza existentei contractului cu Bechtel de construire a Autostrazii Transilvania, din pricina modului in care a fost adjudecat si a clauzelor care il guvernau. Cred ca este dovada clara ca atunci cand un guvern vrea in mod real sa ia masuri in favoarea cetateanului lucrurile se pot rezolva”, a spus Boagiu.
Aceasta a adaugat ca este in pregatire proiectarea tronsonului Targu Mures – Campia Turzii, iar sursele de finantare vor fi identificate – pot fi surse guvernamentale, pot fi parteneriate de tip public-privat (PPP) sau concesiune.
„Putem visa si la o alocare din fonduri europene, dupa ce am scapat de acest bolovan atarnat de picioarele Romaniei”, a mai spus Boagiu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.