59 de brasoveni au invins bancile in instanta

59 de brasoveni au invins bancile in instanta

0 204

Cetatenii s-au adresat Protectiei Consumatorului dupa ce bancile le-au crescut peste noapte ratele de rambursare a creditelor. Dupa un an de termene in instanta, judecatoria Brasov a dat castig de cauza reclamantilor, declarand abuzive clauzele inscrise in contractul de creditare. Chiar si asa legea e favorabila institutiilor bancare, care platesc doar o amarata de amenda.
Incepand de anul trecut, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului a trimis in instanta 65 de dosare, in care paratele erau mai toate bancile care au filiale la Brasov.
Cele mai multe reclamatii se refereau la clauze abuzive din contractele de creditare. Printre acestea clauza prin care banca poate modifica unilateral rata dobanzii curente in functie de evolutia pietei financiare urmand sa aduca la cunostinta consumatorului noua rata a dobanzii. Banca nu ofera o formula a variatiei si poate aplica orice marja. O alta clauza se refera la dreptul operatorului economic de a aplica penalitate la penalitate. Spre exemplu, consumatorul este penalizat 1% peste dobanda creditului pentru soldul creditului si suplimentar 2% peste dobanda creditului pentru fiecare zi de intarziere.
OJPC le recomanda cetatenilor care se considera furati si abuzati de banci sau urmeaza sa incheie un contract de creditare, sa vina cu actele la sediul institutiei de pe strada Alexandru Ioan Cuza.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.