Calea Dreapta o noua alianta politico-civica

Calea Dreapta o noua alianta politico-civica

0 134

Liderul taranist Victor Ciorbea si presedintele Asociatiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Maries, au semnat, duminica, la sediul asociatiei, protocolul de constituire a Aliantei politico-civice „Calea Dreapta”.
Protocolul prevede ca „partile semnatare incheie si se obliga sa respecte prezentul protocol prin care se constituie Alianta Politico-Civica „Calea Dreapta pentru Justitie si Dezvoltare” cu urmatoarele obiective principale: Alianta se obliga sa respecte principiile, valorile si programul PNTCD”.

Partile vor actiona pentru consolidarea PNTCD ca forta politica morala a societatii romanesti si promovarea acestuia ca alternativa viabila in „situatia politica grava din Romania”, releva protocolul referitor la obiective.

Potrivit acestuia, un obiectiv este si reintegrarea Basarabiei si Nordului Bucovinei in spatiul cultural, spiritual si etnic romanesc si european, intr-o Europa Unita in diversitate, pe baza valorilor si traditiilor europene consacrate, precum si consolidarea legaturilor cu romanii de pretutindeni.

Alte obiective mentionate in protocol: sunt aflarea adevarului despre evenimentele din perioada decembrie 1989 – iunie 1990 si in special despre crimele savarsite in acel timp, stabilirea vinovatilor si sanctionarea acestora pentru faptele penale de represiune asupra manifestantilor, sustinerea solutionarii juste a procesului comunismului instaurat in Romania, prin ocupatia sovietica, precum si adoptarea legii lustratiei in forma sustinuta de Societatea Timisoara, Asociatia „21 Decembrie 1989”, Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania si PNTCD.

Apararea traditiei, a spiritualitatii romanesti, a patrimoniului national, cultural si a bogatiilor naturale ale solului si subsolului, restituirea integrala a proprietatilor preluate de regimul comunist, redactarea si sustinerea unui program politic anti-criza efectiv si adaptat realitatii politico-economice si sociale din Romania constituie alte obiective.

In protocol mai sunt mentionate drept obiective promovarea organizatiilor neguvernamentale in principal ale fostilor detinuti politici, studenti si tineret, ca actori importanti ai realizarii drepturilor si libertatilor cetatenesti in Romania, constituirea, in spiritul Pietei Universitatii, a unei coalitii anticomuniste, care sa cuprinda formatiuni politice si organizatii civice cu programe apropiate, in conditiile respectarii principiilor enuntate in protocol.

„Avand in vedere faptul ca Asociatia ’21 Decembrie 1989′ s-a implicat in ultimul an in demersurile de unificare ale Partidului National Taranesc Crestin-Democrat, a carui activitate o considera necesara la nivelul celei de referinta din perioada conducerii de catre Seniorul Corneliu Coposu, pentru aducerea la indeplinire a prezentului Protocol de Constituire a Aliantei Politico-Civice ‘Calea Dreapta pentru Justitie si Dezvoltare’, partile convin: un reprezentant al Asociatiei va detine una din functiile de prim-vicepresedinte al PNTCD”, releva protocolul.

Asociatia va desemna o persoana pentru una dintre functiile de vicepresedinte al PNTCD. Asociatia va desemna un reprezentant pentru functia de prim-vicepresedinte in conducerea organizatiei de tineret a PNTCD.

Un reprezentant al Asociatiei va fi ales in una din primele doua functii in conducerea organizatiei de studenti – la nivel central, un reprezentant al Asociatiei va fi ales intr-una din primele trei functii de conducere la nivel judetean, respectiv la nivel local.

„In ceea ce priveste colaborarea parlamentara si la nivelul administratiei publice centrale, in cadrul institutiilor aflate sub coordonarea Parlamentului, Guvernului, ministerelor, precum si al administratiei publice locale se va incheia o intelegere separata, de acelasi nivel cu prezentul protocol”, releva sursa citata.

Conform acesteia, „lupta dura pentru adevar, respectul pentru valorile nationale si valorile crestin-democrate au convins PNTCD sa acorde Asociatiei onoranta pozitie de aliat (…) ambele parti, PNTCD si Asociatia ’21 Decembrie 1989′ isi insusesc in intregime valorile si principiile enumerate mai sus cu obligatia de a recladi polul crestin-democrat capabil sa ofere electoratului roman o alternativa viabila de centru-dreapta”.

Protocolul este deschis semnarii si de catre alte formatiuni politice sau civice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.