La plimbare prin muntii dimprejurul Brasovului
Culorile padurii in luna lui octombrie sunt de neegalat, motiv pentru care va propunem un periplu scurt prin muntii dimprejurul Brasovului.
Sa pornim spre varful Ciucas (1.954 de metri), intr-o calatorie ce traverseaza culmea Bratocei, Saua Tigailor sau Tigaile Mari, cel mai reprezentativ ansamblu de turnuri din Carpati.
Pasul Bratocea, la limita dintre cele doua judete, Brasov si Prahova, ajunge la o altitudine de 1.265 de metri, iar aici, intre muntii Ciucas si Grohotis, gasim o mica poiana din padurea de conifere.
Dincolo de releul Bratocei se vad primii colti de piatra, deasupra padurii de rasinoase, intre nori. Sunt Coltii Bratocei, formatiuni conglomeratice. Suntem la aproximativ 1.450 de metri altitudine.
Dupa ce trecem de muntii Gropsoare si Bocarnea-Malaia, care se vad in planuri succesive si traversam si Saua Tigailor, ajungem in linistitoarea Vale a Teslei.
Toate aceste denumiri din carti de geografie de mult uitate prin colturile vreunei biblioteci scolare, prind contur sub ochii nostri. Si ce contur! Un impresionant cadru care te duce, parca, spre o alta lume!
Cel mai inalt varf al Bratocei este Varful Bratocea Mare, la 1.843 de metri.
Valea Tigailor incepe cu cateva culoare impresionante, ce se lasa dinspre creasta Tigailor Mari, agatata de pe varful Ciucas cu cei 1.954 de metri, pana peste Tigaile Mari si, apoi, Tigaile Mici.
Dincolo de Tigai, apare o suprafata de nivelare ce se intinde pana la varful La Rascruce, din Gropsoare.
Pe varful Ciucasului, la aproape 2000 de metri ajungi mai aproape de eternitate.
Apoi, in zare, numarand de la stanga spre dreapta, intelegi ca acolo e Goru (1.785 de metri), ca dincolo-i Penteleul (1.772 de metri) si ca mai aproape de noi sunt varfurile greoaie ale Bocarnei (1.656 m) si Malaiei (1.667 m) din Siriu, ridicate cu aproximativ 200 de metri deasupra suprafetei de nivelare Podul Calului.
Timpul necesar pentru acest periplu extraordinar este de 6 ore.