Sfanta Parascheva in cultul popular (II)
Ziua Sfintei Paraschiva 14 octombrie reprezinta pregatirea pentru iarna precum si deschiderea unor targuri de valorificare a produselor de tot felul.
Anul agrar incepe in primavara (Sangeorz), iar la Sf. Parascheva jumatatea lunii octombrie incepe anul Pastoral cunoscut in popor ca NUNTA OILOR s-au Napustitul Berbecilor. Ziua de 14 octombrie este o sarbatoare deosebita a crestinilor ortodocsi care ii cinstesc moastele, aflate la multe biserici si manastiri din tara.
Sf. Parascheva in mentalitatea populara era, ,mare la trup si urata la fata” de unde vine si asemanarea cu sf.Vineri, dar buna la suflet, pentru ca ne fereste de boli, grindina, traznet, tot felul de boli, apara pruncii de deochi etc.
Sarbatoare cu interdictii.
– Fetele tinere tin sarbatoarea (nu muncesc) pentru a fi cinstite
-se dau ofrande pentru ,,mortii fara liniste” (cei inmormantati fara slujba religioasa) pentru a nu bantui noaptea pe la casele oamenilor.
-cei care au bucate intind mese pline de bunatati ca sa manance ,,tot saracul”
-se face focul prin ograzi pentru a alunga spiritele rele
-tot in aceasta zi se fac preziceri despre timp, cum va fi in aceasta zi asa va fi pana de sf. Dumitru
-in dimineata de Sf. Parascheva ciobanii iau aminte cum s-au culcat oile, daca stau gramada va fi iarna grea iar daca sunt imprastiate va fi o iarna blanda. Daca nu ploua pana la sf. Parascheva atunci va veni iarna curand.
Chiar daca nu ajungeti la racla Sfintei la Iasi, puteti merge la cea mai apropiata biserica sau manastire, mai ales acolo unde sunt si moastele sfintei pentru a va ruga pentru bunul mers al vietii si pentru inlaturarea oricarui necaz.
Daca frunzele pomilor se ingalbenesc si cad repede, acesta este un semn ca anul ce urmeaza va fi roditor. Daca ploua mult in octombrie, va fi vant puternic in decembrie, iar daca e multa bruma sau chiar zapada in aceasta luna, in ianuarie va fi timp frumos.