Institutul CANTACUZINO din nou in pericol
Institutul „I. Cantacuzino” nu poate primi inca autorizatia de fabricatie pentru ca in sedinta de guvern de miercuri Agentia Nationala a Medicamentului a fost comasata cu Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale, fara insa sa se precizeze modul de organizare si atributiile a declarat pentru AGERPRES directorul institutiei, dr. Gabriel Ionescu. „Saptamana viitoare ar fi trebuit sa vina inspectia la Institut pentru obtinerea autorizatiei de infiolare, dar pentru ca nu se stiu atributiile noului organism, Agentia Nationala a Medicamentului ne-a informat ca nu poate trimite inspectia”, a detaliat managerul.
El a adaugat ca institutia se afla intr-o situatie financiara foarte grava intrucat nu exista finantare si nu pot fi platiti furnizorii.
„Unii furnizori ne-au dat in judecata, altii au inteles situatia si ne-a reesalonat datoriile, dar asta nu este o solutie. In 2009, institutul a facut un efort deosebit pentru fabricarea a 5 milioane de doze de vaccin pandemic pentru care am primit toti banii. Dupa aceea am primit inspectia Agentiei Nationale a Medicamentelor, care a decis sa suspende autorizatia pana la remedierea neconformitatilor”, a mentionat dr. Ionescu.
El a explicat insa ca intre timp a venit si Curtea de Conturi, care a decis ca nu a fost onorata comanda pentru vaccinul pandemic si au trebuit sa returneze 8 milioane de lei, bani care ar fi ajuns pentru necesitatile actuale.
„Toate remedierile pe care trebuie sa le facem necesita bani, noi am facut o parte si va trebui sa achitam nota. Guvernul ne-a dat 1 milion de lei, total insuficient. Redobandirea autorizatiei si reinceperea fabricatiei vaccinurilor ar fi o scapare. Din pacate, s-a oprit si linia de la Iasi, acum suntem nevoiti sa disponibilizam oameni si sa-i trimitem in somaj tehnic. Vom reduce cheltuielile salariale si vom reduce si salariile cu 25% desi in cazul institutului nu se aplica recenta ordonanta. Daca nu vom mai avea finantare vom fi nevoiti sa inchidem institutul”, a subliniat medicul.
Institutia are de recuperat bani de la directiile de sanatate publica, unitati sanitare care, la randul lor, au o situatie financiara precara.
Institutul „I. Cantacuzino” face parte din reteaua de institute Pasteur, dispune de laboratoare de cercetare pentru imunologie si tot aici se afla si laboratorul de referinta de microbiologie.
Activitatea de cercetare-dezvoltare in domeniul microbiologiei, epidemiologiei, imunologiei s-a desfasurat in mod prioritar in cadrul Institutului Cantacuzino, unitate care a fost infiintata in anul 1921. Avand in vedere caracterul predominant public de interes national atat in domeniul stiintific in microbiologie, epidemiologie, imunologie, cat si in domeniul prepararii de produse biologice (vaccinuri) profilactice si terapeutice, Institutul Cantacuzino s-a constituit inca de la inceputul activitatii sale ca un institut national de cercetare-dezvoltare creandu-se in timp si baza tehnico-materiala, stiintifica si umana, care a permis abordarea cercetarii stiintifice in toate subdomeniile aferente microbiologiei si imunologiei.
Institutul are o multitudine de obiective si activitati: cercetari stiintifice in domeniul cauzelor si mecanismului de producere ale infectiilor bacteriene, virale si parazitare ca si in domeniul biologiei celulare, imunologiei, geneticii microbiene si biotehnologiei.
Institutul acorda servicii de consultanta tehnica si metodologica de specialitate la solicitarea Ministerului Sanatatii si a altor unitati sanitare din tara, pentru cunoasterea starii de sanatate a populatiei si a factorilor care o ameninta, in vederea elaborarii unor programe adecvate de supraveghere si combatere. Tot aici se studiaza si se diagnosticheaza bolile transmisibile cu potential de larga propagare: tuberculoza, hepatitele virale, retrovirusuri, enterovirusuri, arbovirusuri.