In Romania, calitatea democratiei = 3.34!
Freedom House a cotat in scadere calitatea democratiei in Romania, ratingul tarii noastre fiind, in 2009, de 3,46 fata de 3,36 in 2008, pe o scara de la 1 la 7, unde valoarea maxima reprezinta nivelul minim al progreselor inregistrate de un stat monitorizat.
Freedom House: Calitatea democratiei in Romania anului 2009 a scazut
Scaderea ratingului general se datoreaza diminuarii punctajelor primite in anumite sectoare analizate de specialistii Freedom House. Comparativ cu ratingurile primite in 2008, Freedom House a scazut punctajele Romaniei in 2009 in sectoarele denumite generic „administratie centrala”, „proces electoral” si „independenta presei”, mentinandu-le constante pe cele vizand societatea civila, administratia locala, independenta sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.
Niciunul dintre cele sapte domenii analizate de Freedom House nu a avut un punctaj in crestere in 2009.
Scaderea ratingului administratiei centrale romanesti este motivat prin tensiunile politice din interiorul coalitiei PSD-PDL care a guvernat tara in 2009, neintelegeri care au culminat cu demiterea ministrului de Interne, urmata de adoptarea unei motiuni de cenzura impotriva Cabinetului Boc si de esecurile in numirea unui nou premier pana la finalul alegerilor prezidentiale de la sfarsitul anului.
Aceasta situatie a periclitat asistenta financiara solicitata de Romania Fondului Monetar International si Uniunii Europene.
Calitatea procesului electoral in 2009 a scazut, pe fondul „dovezilor de fraude grave” si al manipularii a numeroase sondaje, in contextul alegerilor europarlamentare, prezidentiale si a scrutinului pentru un referendum popular.
„Autoritatea nou-creata, independenta de supraveghere a alegerilor, Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), s-a dovedit a fi ineficienta”, scriu raportorii Freedom House, calificand alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului trecut drept „cele mai agitate” din istoria post-comunista a Romaniei.
Ratingul vizand activitatea societatii civile nu a putut fi crescut, in ciuda activitatii intense a ONG-urilor anticoruptie, spre exemplu, din cauza partidelor politice, care, scriu cei de la Freedom House, au continuat sa creeze „grupuri alternative”, in scopul uzurparii influentei societatii civile.
„Din cauza presiunilor economice si politice care au persistat asupra societatii civile, ratingul ramane 2,50”, mai scriu cei de la Freedom House.
Interferenta politicului si scaderea standardelor profesionale ale jurnalistilor, pe fondul crizei economice, sunt cauzele pentru care ratingul independentei presei in Romania anului 2009 a fost scazut de la 3,75 la 4,00.
Absenta reformelor in administratia locala, cauzata de lupta politica la varf si de faptul ca Executivul „a subminat” autonomia locala prin impunerea unor conditii nefavorabile in acordarea fondurilor, a facut ca ratingul Romaniei in 2009 in acest domeniu sa ramana stationar, la valoarea de 3,00.
Pe de-o parte, Romania a reusit sa adopte noile coduri – civil si penal, cu respectarea obligatiilor impuse de Uniunea Europeana. Insa, pe de alta parte, sistemul judiciar a fost afectat de greva magistratilor, precum si de practica acestora de a pronunta sentinte favorabile lor in dosarele in care cereau beneficii financiare. In acest context, ratingul sistemului judiciar romanesc a ramas constant in 2009, la valoarea 4,00.
Lupta anticoruptie, absenta rezultatelor!
Din punct de vedere al luptei anticoruptie, Freedom House observa progrese in ceea ce priveste urmarirea penala a inaltilor demnitari, precum si faptul ca, in premiera, Parlamentul a aprobat urmarirea penala a unor membri acuzati de fapte de coruptie. Insa absenta rezultatelor definitive in procese – asteptate, potrivit Freedom House, in 2010 – au facut ca ratingul in acest domeniu sa ramana stationar, la nivelul 4,00.
Prognoza specialistilor ONG-ului pentru anul in curs este ca majoritatea parlamentara fragila ar putea fi marele obstacol in calea unei guvernari eficiente si a unei scaderi masive a cheltuielilor publice.
„Guvernul ar putea sa nu aiba capacitatea de a trece prin Parlament legi vitale, in contextul majoritatii fragile”, conchid raportorii organizatiei.
In ultimii zece ani, cel mai scazut rating al calitatii democratiei romanesti conform rapoartelor anuale „Nations in Tranzit” ale Freedom House a fost de 3,79, el inregistrandu-se in anul 2002. Cele mai mari progrese au fost facute de Romania in 2007, cand Freedom House cota calitatea democratiei de la noi cu 3,29 puncte.
Autorii sectiunii dedicate Romaniei din raportul „Nations in Tranzit” al Freedom House au fost Laura Stefan, Dan Tapalaga si Sorin Ionita.