Cuisoarele, un condiment cu personalitate

Cuisoarele, un condiment cu personalitate

0 158

Cuisoarele, avand denumirea stiintifica Eugenia caryophyllata, sunt mugurii uscati ai florii arborelui de cuisoara, niste lujeri asemanatori vitei-de-vie. Fac parte din familia Myrtaceae si sunt originare din Insulele Moluce (Indonezia). Se pare ca in Occident planta a fost introdusa de catre arabi. Chinezii au folosit-o cu cateva secole înainte de Hristos. Astfel, inaltii demnitari chinezi (mandarinii) o mestecau in gura inainte de a vorbi cu suveranul lor. Se presupune ca a fost introdusa in Europa in primele secole d.Hr. in secolul al VlII-lea, arabii o vindeau europenilor la preturi foarte mari. Se folosea mai mult ca medicament, iar medicii o considerau un panaceu. Astfel, o portocala frecata cu cuisoare elimina orice risc de contagiune. De asemenea, in trecut cuisoarele erau considerate un afrodisiac puternic.
Cuisoarele au un gust iute-amarui, fierbinte si persistent, potolesc setea si pot inlocui sarea. In bucatarie se folosesc in prepararea prajiturilor cu fructe, dau aroma vinului fiert si ceaiului. De asemenea, bucatarii adauga cuisoare in preparatele din carne, in unele sosuri, ciorbe, in produsele marinate sau in conserve.
In ceea ce priveste proprietatile terapeutice ale cuisoarelor, acestea nu sunt deloc de neglijat. Astfel:
-datorita proprietatilor antiseptice, se folosesc in stomatologie: calmeaza durerile de dinti si dezinfecteaza cavitatea bucala;
-cuisoarele contin eugenol, de aceea sunt considerate un anestezic natural;
-sunt o sursa importanta de mangan, fibre, vitamina C, acizi grasi omega 3, calciu si magneziu;
-ajuta in procesul de digestie;
-actioneaza impotriva colicilor;
-intaresc imunitatea organismului;
-sunt eficiente impotriva viermilor intestinali;
-combat infectiile de la nivelul urechilor, nasului, gatului si organelor genitale;
-imbunatatesc circulatia periferica;
-se folosesc impotriva vomei, diareei, indigestiei si balonarii;
-uleiul de cuisoare se foloseste impotriva racelii: se pun cateva picaturi in apa fiarta si se fac inhalatii; de asemenea, calmeaza tusea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.