Guvernatorul BNR: Creșterea economică actuală a României este nu doar robustă, ci...

Guvernatorul BNR: Creșterea economică actuală a României este nu doar robustă, ci și sustenabilă

0 552

Creșterea economică din prezent a României este nu doar robustă, ci și sustenabilă, și poate fi și de durată, dacă nu vom face greșeli, a afirmat, vineri, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, într-o conferință dedicată sectorului bancar.

„Acum, pentru că lucrurile par să fi fost depășite, le vedem roadele și ele sunt pozitive. Pierderile de producție din perioada crizei au fost în totalitate recuperate, creșterea economică din prezent este nu doar robustă, dar, judecând după standarde actuale la nivel cel puțin european, și sustenabilă. Dacă nu vom greși din nou, va fi o creștere de durată”, a spus Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, deficitul de cont curent s-a corectat masiv, cu valori de la 14% la mai puțin de 1% în prezent, inflația a atins minime istorice, situându-se sub 1% în termeni anuali.

„Efortul susținut de consolidare fiscală depinde de cum îl măsurăm, dar este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. A condus nu doar la eliminarea deficitului excesiv, ci și la atingerea obiectivului pe termen mediu de deficit structural, de 1%, la sfâșitul anului trecut. În acest context, dacă la începutul crizei România nu îndeplinea nici unul dintre cele patru criterii de la Maastricht, în prezent acestea sunt integral atinse și am ajuns așa, mai în glumă mai în serios, pe locul fruntaș între cele cinci țări est-europene care nu sunt membre ale eurozonei”, a explicat Mugur Isărescu.

În acest context, Isărescu a atras atenția asupra faptului că suntem față în față cu o mare provocare, respectiv ce facem de acum înainte pentru a asigura durabilitatea acestei performanțe.

Specialiști din sectorul financiar-bancar, analiști, reprezentanți ai mediului economic și autorități la nivel înalt s-au reunit, vineri, la evenimentul intitulat „Să înțelegem viitorul. Perspectivele sectorului bancar și ale economiei. Pot băncile schimba viitorul României în bine?”, organizat de Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR). AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.