Sir Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei – lumea se confrunta cu cea...

Sir Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei – lumea se confrunta cu cea mai grava criza din istoria sa

0 126

Lumea se confrunta cu cea mai grava criza din istoria sa, cel putin de la Marea Depresiune din anii ’30, daca nu din toate timpurile, a declarat joi seara guvernatorul Bank of England, sir Mervyn King, la televiziunea Sky News, citata de The Daily Telegraph. El a argumentat decizia BoE de a injecta 75 de miliarde de lire sterline, echivalentul a 87 de miliarde de dolari, in economia britanica, precizeaza AFP.
„Aceasta este cea mai grava criza financiara pe care am vazut-o, cel putin din anii 1930, daca nu dintotdeauna. Avem de-a face cu circumstante foarte neobisnuite, dar este necesar sa actionam calm in fata lor si sa facem ceea ce trebuie”, a adaugat acesta.
BoE a decis joi sa recurga la ‘artileria grea’ in incercarea de a relansa o crestere foarte lenta, prin tiparirea de bani. In fata riscului sporit de reintrare a tarii in recesiune, BoE a reluat programul sau de cumparare de active – „relaxare cantitativa” – care a fost lansat in martie 2009, atunci cand economia era in plin declin.
BoE a decis sa injecteze noi lichiditati in banci prin rascumpararea de obligatiuni de stat. Acesti bani proaspeti ar trebui sa sustina cresterea in fata unui ansamblu de „tensiuni in economia mondiala care ameninta relansarea in Marea Britanie”, a precizat banca centrala.
Asa cum era de asteptat, BoE a mentinut joi dobanda de politica monetara la 0,5%, nivel exceptional de redus, impus in martie 2009, in ciuda inflatiei ridicate (4,5%).
BoE recunoaste astfel ca „amenintarea majora pentru economia britanica este reintrarea in recesiune, mai degraba decat inflatia”, subliniaza Jonathan Loynes, economist la Capital Economics.
Anuntul acestei relaxari cantitative era asteptat de economisti, dar nu atat de repede si la o valoarea atat de mare, in conditiile in care analistii mizau pe 50 de miliarde de lire sterline.
Actiunea rapida arata ca BoE „apreciaza ca perspectivele deja dificile pentru economie s-au deteriorat si mai mult”, precizeaza Howard Archer, analist la IHS Global Insight.

Ultima veste proasta pentru economia britanica a venit miercuri, odata cu revizuirea in scadere a cresterii, la un modest +0,1% in trimestrul doi, fata de estimarea precedenta de 0,2%.
Pentru a-si asana finantele, Marea Britanie s-a angajat intr-o politica de austeritate drastica, care afecteaza consumul intern. Criza datoriilor suverane din Zona Euro, cruciala pentru economia regatului, umbreste si mai mult perspectivele.
„Ritmul cresterii mondiale a incetinit, in special pe pietele de export ale Regatului Unit”, a recunoscut banca centrala britanica, pentru a-si motiva decizia.
Ramane acum de vazut daca aceasta decizie – care ar putea fi urmata de noi injectii, in lunile urmatoare – va fi suficienta pentru a sustine cresterea, prin deschiderea ‘robinetului creditelor’ catre gospodarii si intreprinderi.
Potrivit economistilor citati in ultimul bilant lunar al BoE, programele de relaxare aplicate in trecut si-au dovedit eficienta aducand pana la doua procente in plus la PIB-ul britanic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.