Pricupul de 8 iulie – un amalgam de credinte crestine si precrestine

Pricupul de 8 iulie – un amalgam de credinte crestine si precrestine

0 344
Pe data de 8 iulie, biserica ortodoxa il pomeneste pe Sf. Mare Mucenic Procopie, cel despre care, in popor, se spunce ca "Pricopul pricopeste", adica face sa dea in copt semanaturile de primavara. Pricupul este o reprezentare mitica a Calendarului popular care a preluat data si numele Sfantului Mare Mucenic Procopie din calendarul bisericesc.
Atributiile lui erau sa pricopeasca (sa grabeasca) coacerea cerealelor semanate primavara (in Moldova) si sa fereasca holdele, mai ales canepa, de grindina si vijelie (Muntenia, Oltenia, Transilvania, Bucovina). Daca nu-i este respectata ziua de tinere,
Pricupul poate da arsita care pripeste si usuca cerealele inainte ca acestea sa bage bob in spic. Pricupul este un exemplu de amalgamare a credintelor crestine cu cele precrestine, povesteste profesorul Ion Ghinoiu.
Conform mineiului pe luna iulie, Procopie a fost un personaj real care a trait in vremea imparatului Dioclitian si a luptat impotriva credintei in idoli. Povestea ascultata de popor la biserica despre Sfantul Mare Mucenic Procopie, care a fost dus la capetenia celor care adorau idolii si a daramat prin puterea credintei sale statuile zeilor, a avut un efect neasteptat: Sfantul Procopie din Calendarul crestin devine Pricupul din Calendarul popular, o reprezentare mitica meteorologica.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.