Sfaturi practice pentru iubitorii muntelui (2) – vestimentatia

Sfaturi practice pentru iubitorii muntelui (2) – vestimentatia

0 131

Desi in ultimul timp este la moda sa mergi cu masina pe munte sau sa mergi cu pantofi in drumetie, totusi pentru a merge pe munte in siguranta trebuie sa tinem cont de niste reguli. Foarte multe neplaceri si accidente se intampla din cauza echipamentului inadecvat. Avem mai jos cateva sfaturi despre cum trebuie sa ne alegem echipamentul ca sa ne simtim confortabil la munte.
Exista in mentalitatea “comuna” un principiu conform caruia, plecand la munte, ne imbracam lucruri iesite prin uzura/estetica din uzul nostru cotidian. Aceasta mentalitate este putin gresita, asadar cand alegem imbracamintea pentru munte aceasta trebuie:
-sa fie usoara -termoizolanta
-sa se usuce repede dupa umezirea prin transpiratie/condens/ploaie
-sa fie confortabila, lejera -estetica, generind confort psihic-siguranta/optimism
-viu colorata pt. a constitui prin contrast necesara pata de culoare in imagini foto/video dar in egala masura sau in primul rind, pentru ca turistul ajuns in impas sa fie usor reperabil.
O deviza turistica spune, pe buna dreptate: pazeste-ti de frig miinile, ceafa, salele si picioarele! Senzatia de frig se poate datora cel mai adesea oboselii treptat acumulate si nu in primul rind frigului/umezelii in sine. De aceea, indiferent de anotimp /sezon/perioada, turistul montan va avea in rucsac imbracaminte uscata/calduroasa/moale pt. schimb, un hanorac pt. vint, pelerina pentru ploaie .
Asadar echipamentul montan ar trebui sa contina:
-Pantaloni si camasi /tricouri cu maneca lunga depreferat din materiale sintetice care sunt mai bune decat cele din bumbac.
-Bocancii trebuie sa fie usori, fiabili, cit mai impermeabili, cu aderenta buna pe sol/vegetatie/roca, suficient de inalti pentru a proteja gleznele de impactul lateral cu stinci/bolovani
-Hanoracele din relon au avantajul protectiei impotriva vintului dar inconvenientul favorizarii transpiratiei in timpul marsului. Cele mai noi, de ex. confectionate din GoreTex, previn in buna masura asta
-O esarfa aplicata la git pentru a proteja ceafa de arsuri/umezeala/frig.
-Palariute , fes sau caciula pentru protectie.
-Manusile au cel putin doua roluri: de a ne mentine calde si de a ne proteja miinile la impactul cu roca/betele/pioletul
-Mai ales iarna dar si in zilele cu insolatie/radiatie ultravioleta puternica, pentru a evita aparitia unor afectiuni oftalmologice, se recomanda purtarea ochelarilor de soare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.