Melcii fara cochilie au invadat Brasovul

Melcii fara cochilie au invadat Brasovul

0 347

Gradinile de zarzavat din orasul nostru au fost invadate de o multime de animalute, considerate de unii cunoscatori ca fiind „delicioase”. Cu toate acestea, zarzavagii si proprietarii gradinilor nu sunt deloc multumiti de „musafirii neinvitati” care le ameninta fructele si legumele.
Cum ploile nu mai contenesc de aproape o lunã, ceapã, varzã sau cartofii au devenit un adevarat festin pentru melcii fãrã cochilie.
Cultivatorii au încercat sã scape de melci cu toate metodele tradiþionale: var împrãºtiat pe brazde, rânduri de sare sau chiar vase cu bere. Fãrã succes însã, din cauza umiditãþii în exces .
Melcul de livada sau Helix Pomatia este o specie de melci comestibila si apreciata de consumatorii de melci. Melcul de livada mai este numit si Melcul de Burgundia si este o specie raspandita in toata Europa inclusiv la noi in tara.
Melcii sunt moluste nevertebrate, au un corp mobil nesegmentat prevazut cu un picior musculos care serveste la deplasare. Deosebirea de celelalte moluste o reprezinta cochilia in care melcii se retrag pentru a hiberna in lunile de iarna, pentru a se apara de soarele arzator sau de seceta verii. Melcul de livada are o cochilie mare cu varful conic si are pe cochilie benzi de culoare maro si albe. Aceasta specie de melci traieste in livezi, paduri, gradini, podgorii.
In sezonul rece melcii se retrag in pamant si isi acopera gura cochiliei cu un capac calcaros si rezistent numit opercul care ii protejeaza pe melci pe durata iernii. Acest capac mai este folosit de melci si atunci cand temperatura este ridicata sau seceta devine insuportabila. In aceste perioade din an melcii se retrag in zone umbroase si se ascund in cochiliile pe care si le capacesc.
Melcii stau intr-o stare de hibernare pana in momentul cand vremea este prielnica pentru a iesi la mancare sau cand incepe ploaia. Ploaia ii dezmorteste pe melci si ii anunta ca pot iesi din cochilie la mancare. Atunci cand melcii sunt in starea de hibernare metabolismul lor este redus drastic, astfel incat ei pot rezista mult timp fara hrana si apa.
Melcul de livada este hermafrodit. Dupa imperechere melcul depune ouale in luna iunie si iulie intr-o scobitura facuta de el in pamant cu ajutorul piciorului si a cochiliei. Melcii depun in jur de 20 – 60 de oua. Dupa ce aceasta operatiune a fost terminata melcii acopera scobitura din pamant pentru a feri ouale de razele soarelui si de pradatori.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.