Solutie pentru aderarea la Schengen – experti olandezi!
O solutie de compromis pentru eliminarea rezervelor Olandei in privinta aderarii la spatiul Schengen ar putea consta in anticiparea unor rapoarte pozitive pe reforma justitiei in Romania, cat si cresterea increderii prin posibilitatea prezentei unor experti olandezi in punctele de frontiera, a declarat seful diplomatiei, Teodor Baconschi, intr-un interviu pentru RFI.
„Solutia tine de dialogul cu Olanda, in primul rand, care si-a exprimat, dupa cum stiti, rezervele, conectand chestiunea MCV, reforma in justitie, de data accesului nostru in Schengen. Dar pe 7 octombrie, putin dupa ce am fost eu acolo (la Berlin n.r.), premierul olandez s-a intalnit cu doamna Angela Merkel. Inteleg ca subiectul a fost din nou abordat. Cred ca mainstream-ul democratic olandez e deschis pentru o formula de compromis, dar, cum stiti, la Haga e un guvern minoritar, care e sustinut de o majoritate extrem de fragila in Parlament. Cred ca solutia va fi legata atat de, poate, anticiparea unor rapoarte pozitive pe reforma justitiei in Romania, cat si dialogul bilateral direct, dar si posibilitatea de a creste increderea partenerilor nostri olandezi, prin cooperare directa in frontiera. S-ar putea imagina si prezenta unor experti din Olanda din acest punct de vedere. (…) S-a invocat si aceasta posibilitate. De altfel, primul ministru olandez va vizita, in noiembrie, Romania si cred ca vom avea si ocazia de a explica, de a aduce toate argumentele si de a gasi impreuna, in spirit european, o solutie de compromis”, a spus Baconschi.
El a adaugat ca si din Finlanda au venit, pe canale diplomatice, semnale ca se doreste o iesire din impas in privinta aderarii la Schengen si ca si aceasta tara devenit mai sensibila la argumentele Romaniei. „Trebuie sa mentinem tonusul acestei campanii, fara accente isterice, exagerari sau incriminari, ci mai degraba pledandu-ne cauza cu toata demnitatea si argumentele necesare”, a evidentiat ministrul de Externe.
Intrebat in legatura cu cele doua rapoarte pozitive pe MCV solicitate de Parlamentul de la Haga pentru a-si schimba pozitia in privinta aderarii la Schengen a Romaniei si Bulgariei, ministrul Baconschi a amintit ca in luna decembrie va fi un Consiliu JAI. „Exista si un raport interimar de tara sub Mecanismul de Cooperare si Verificare, in luna februarie, deci am putea, avem niste termene rezonabile, in care progresele inregistrate in justitie ar putea sa ridice nivelul de incredere al Olandei fata de Romania”, a aratat ministrul Baconschi.
De asemenea, intrebat in legatura cu posibilitatea avansarii unei date cand Romania ar putea adera la Schengen, ministrul Baconschi a raspuns ca e mai bine sa nu mai fie facute profetii calendaristice „Lucram, e un proces in curs, speram ca el sa fie deblocat”, a concluzionat el.
Cu ocazia vizitei la Berlin din urma cu o saptamana a ministrului Baconschi, omologul german Guido Westerwelle a declarat ca guvernul de la Berlin actioneaza pentru ca Romania si Bulgaria sa obtina cat mai rapid posibil aderarea la spatiul Schengen.
Olanda si Finlanda s-au opus, cu ocazia ultimului Consiliu JAI din septembrie, aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, chiar si in doi pasi, iar o decizie in acest sens a fost amanata pe termen nelimitat. Un prim termen fixat initial pentru aderarea Romaniei si Bulgariei in martie 2011 a fost ratat initial dupa ce Franta si Germania s-au opus la sfarsitul anului trecut, insa intre timp cele doua mari tari membre UE au aratat sustinere fata de solutia aderarii in doi pasi, intr-o prima faza cu frontierele aeriene, iar apoi terestre si maritime.