Superstitii in luna iulie – Circovii de vara (I)
In aceasta saptamana, marca in mod oficial, in calendarul meteorologic, mijlocul verii. Si cum un asemenea eveniment nu putea sa nu fie marcat de o serie de credinte, obiceiuri si, mai ales, superstitii. Calendarul popular serbeaza in aceasta saptamana Circovii de vara, care mai sunt numiti si Circovii Marinei, si care fac pereche cu Circovii de iarna.
Aceste divinitati fac parte din categoria celor periculoase care trebuie imblanzite printr-o serie de practici si obiceiuri pastrate cu sfintenie de cei care cred in puterea nestavilita a stihiilor naturii. Circovii se tin, in primul rand, pentru ca oamenii sa fie feriti de boli. In data de 15 iulie se sarbatoreste Sf. Marina, care este protectoarea sufletului copiilor morti. In special femeile insarcinate respecta aceasta zi, de frica bolilor. Este o zi buna pentru culegerea plantelor de leac, care capata proprietati magice. Mamele imparteau maturi facute din pelin, alaturi de pui de gaina, porumb fiert si flori.
Cei care nu respecta aceasta sarbatoare sunt aspru pedepsiti de sfanta. Ciurica este o alta sarbatoare deosebit de interesanta din calendarul popular romanesc, special dedicata femeilor. Denumirea sarbatorii provine din compunerea numelor Sfintilor Mucenici Chiric si Iulita.
Ciurica este o divinitate feminina care „ciuruie in bataie” pe cei care lucreaza de ziua ei. Este ziua in care femeile capatau puteri speciale, avand dreptul, in unele zone, sa porunceasca si chiar sa-si pedepseasca barbatii. Unii dintre ei chiar plecau de acasa de frica nevestelor.
Pentru a preintampia certurile in familie de-a lungul anului, acestea sunt evitate in ziua de 15 iulie. Cine ia acum bataie, e “ciuruit”(batut) tot anul.
Femeile tin Ciurica pentru sporul casei, protectie de boli la oameni, oi si pasari. Ele nu lucreaza deloc, de frica bolilor si sa nu le manance lupii vitele. Nu se da si nu se scoate nimic din casa.