Forum National de Sanatate Mintala

Forum National de Sanatate Mintala

0 228

Exista o lipsa de specialisti in domeniul psihiatriei, mai ales in psihiatria pediatrica, a declarat, vineri, prof. dr. Ileana Botezat Antonescu, director al Centrului de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, intr-o conferinta de presa prilejuita de prima editie a Forumului National de Sanatate Mintala.
”La o evaluare recenta s-a constatat ca sunt aproximativ 200 de medici psihiatri si psihologi”, a spus prof. dr. Botezat Antonescu.
In ceea ce priveste cele mai frecvente afectiuni psihice intalnite in prezent, medicul a spus ca din constatarile sale, cele mai intalnite sunt tulburarile anxioase, care reprezinta aproximativ 16%, si cele depresive, care reprezinta cam 8% . Specialista a adaugat ca un lucru imbucurator este faptul ca oamenii vin la medic cand constata anumite nereguli.

In Romania, o persoana din trei poate suferi de-a lungul vietii o problema de sanatate mintala, in ultimul timp sau produs modificari in abordarea terapeutica si psihosociala a persoanelor afectate de tulburari psihice. Ingrijirile medicale trebuie sa aiba in vedere evaluarea periodica a pacientului, a detaliat medicul, care a mentionat importanta conceptului de echipa mobila.
„Stigmatizarea persoanelor cu probleme de sanatate mintala este una dintre cele mai mari provocari din viata noastra. Inca de la primul contact cu psihiatrul afli mai direct sau mai pe ocolite ca nu esti bun de nimic”, a subliniat Stefan Bandol, organizatorul Forumului.
Solutia este educatia prin informare. Forumul, aflat la prima editie, isi propune un prim pas spre destigmatizare, prin acceptarea problemelor de sanatate mintala ca pe o chestiune de zi cu zi din viata noastra.

Unul dintre obiectivele forumului este coagularea ONG-urilor care trebuie sa realizeze ca doar prin unitate se poate face o reforma sistem. Potrivit reprezentantilor pacientilor, reforma ar trebui sa cuprinda terapii alternative, comunitare, psihoterapii, centre de zi, locuinte protejate.

Dr. Mugur Ciumagean a reliefat importanta reuniunii ca fiind un prim pas in implicarea persoanelor cu diagnostic psihic in procesul de ingrijire si de a lua decizii in ceea ce priveste viata lor. Acesta a adaugat ca in psihiatrie respectul si relatia cu pacientul sunt la fel de importante ca si tratamentul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.