Sfaturi practice pentru iubitorii muntelui – in caz de pericol
In caz de pericol exista doua numere de urgenta, 112 si 0SALVAMONT la care puteti apela oricand. In ca za nu aveti semnal, incercati sa uracti pe creasta.
Urameaza cateva sfaturi in situatii limita:
– In cazul in care ati pierdut traseulpe timp de ceata, incercati sa mergeti rasfirati. Astfel, daca cel din fata nu gaseste urmatorul marcaj, poate striga la cel din spate sa ramana la precedentul marcaj. Daca nu mai gasiti marcajul, mergeti la vale, dar evitati grohotisurile si pantele cu iarba cu o inclinatie mai mare de 40 de grade. Cand dati de primul curs de apa, tine-l in aval. Daca e nevoie sa-l traversati, alegeti un loc unde albia e lata, apa putin adanca (sub genunchi), iar viteza curentului de apa – redusa.
– Daca va rataciti si se apropie noaptea, apelati la salvatori. Alegeti un loc de stationare pe cat posibil ferit de intemperii. La temperaturi scazute, membrii grupului trebuie sa stea unii langa altii, ghemuiti, copiii si femeile de preferinta in mijloc.
– In caz de furtuna incercati sa coborati cat de mult sub creasta. Daca gasiti o grota fara animale e perfect. Nu va adapostiti sub un copaci izolati. Nu purtati obiecte metalice pe piele.
– Daca va intalniti cu ursul E bine sa stiti ca si el e destul de speriat cand va vede. Bateti in retragere incet, cu fata catre animal, fara miscari ample si bruste. Alegeti o postura semighemuita, pentru ca animalul sa va perceapa ca fiind mai mic, in inaltime, fata de el. Daca sunteti inalt si stati drept, va poate lua drept un pretendent teritorial. Puteti sa ii distrageti atentia asezand usurel un pachetel de mancare care ii va distrage atentia (nu il aruncati spre el).
– Serpii sunt activi dimineata si spre seara, in timpul zilei fiind ascunsi pentru a evita supraincalzirea. Unele specii sunt active si noaptea, cand vaneaza. Nu musca decat daca au fost calcati direct, sunt in imediata apropiere a cuibului sau se afla in perioada de imperechere. De regula, in muscatura de aparare, sarpele foloseste foarte putin venin sau chiar deloc. In muscatura de atac, cantitatea de venin inoculata poate fi insa destul de mare.
Inainte de a monta cortul sau a va aseza patura de picnic, cercetati cu atentie locul de campare, utilizand un bat mai lung.
Daca in cadrul grupului sunt cel putin trei persoane, una dintre ele solicita ajutor. Procedura descrisa in continuare se aplica si este eficienta numai imediat dupa muscatura si daca aceasta s-a produs la nivelul piciorelor sau bratelor:
In primul rand, victima nu trebuie sa se panicheze si nici sa se miste. Ea va fi deplasata de insotitori. Se evita astfel accelerarea fluxului sangvin si dispersia veninului in tesuturi. Persoana se pune in pozitia asezat, cu spatele sprijinit de un copac sau de stanca. Se identifica locul muscaturii, care se prezinta sub forma a doua plagi punctiforme, alaturate. Atentie! Pot fi situatii in care exista o singura plaga punctiforma. Se aplica rapid un garou (confectionat din elastic, curea, batic, bandana etc) deasupra ranii. Cu lama unui briceag sau cutter, dezinfectat in prealabil cu spirt sau prin expunere la flacara, faceti doua incizii, de cativa milimetri, in X, cu intersectia pe plaga punctiforma. Se stoarce sange prin aceste incizii, dinspre zona departata catre plaga. Cantitatea de sange stoarsa poate fi de circa 100 ml. Se panseaza si se aplica comprese reci (ideal, cu gheata) in zona muscaturii si se scoate garoul.
In celelate situatii, cand din momentul muscaturii pana la aplicarea primului ajutor trec mai mult de 4-5 minute, victima nu mai este lasata sa se deplaseze. Se aplica comprese reci in zona muscaturii. Victima se asaza pe o targa improvizata (patura, scara de lemn, usa etc) si se transporta pana la locul de contact stabilit cu salvatorii. Atentie! Evacuarea de catre grup se face numai in situatia in care e posibila deplasarea fara niciun pericol de cadere!
In timpul evacuarii, compresele reci se schimba cat mai des posibil si se monitorizeaza continuu starea victimei. Din momentul muscaturii, in functie de localizarea acesteia si cantitatea de venin injectata, timpul maxim care poate trece pana la administrarea eficienta a serului antivenin este de circa 6 ore.