17secretari de stat + 35subprefecti=5 mil. de euro
Guvernul a redus numarul de posturi de secretari de stat si a subprefectilor. „Am decis ca din 57 de secretari de stat, din care 7 posturi vacante, sa ramana 32. Am semnat deciziile de eliberare din functie pentru 17 secretari de stat si doi subsecretari de stat. Eliberarea unui post de la Ministerul Administratiei si Internelor se va putea face dupa aprobarea in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. De asemenea, de astazi, fiecare prefectura va avea un subprefect in loc de doi, iar prefectura Capitalei va avea doi subprefecti in loc de trei”, a declarat premierul Emil Boc.
„La nivelul prefecturilor, incepand de astazi, fiecare prefectura cu exceptia Bucurestiului, va avea un subprefect, in loc de doi. Din 85 de posturi de subprefecti, din care 7 vacante, raman 43 de posturi”, a spus Boc.
Un secretar de stat „costa” 110.000 euro
In urma acestor restructurari, Guvernul va face, in total, o economie la bugetul statului de aproximativ 4,5-5 milioane de euro la nivelul unui an si de aproape doua milioane de euro pana la sfarsitul acestui an, a afirmat purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean. Potrivit acesteia, la nivelul secretarilor de stat, economia va fi de circa doua milioane de euro la nivelul unui an si de 800.000 euro pana la sfarsitul acestui an. Prin disponibilizarea secretarilor de stat, economia la bugetul statului va fi de 2,5 milioane de euro intr-un an si de circa un milion de euro pana la sfarsitul acestui an.
Premierul a precizat ca la nivelul unui an, costul aferent unui secretar de stat este de 110.000 euro, pentru un subprefect ajunge la 77.000 euro iar pentru un subsecretar de stat la 33.000 euro. Aceste sume includ salariile secretarilor de stat/subprefectilor, salariile angajatilor cabinetelor acestora, cheltuielile cu deplasarile, combustibilii etc.
Secretari de stat si subsecretari eliberati din functie (trei secretari de stat au fost transferati la alte ministere):
MINISTERUL ECONOMIEI:
1 . Tudor Serban – energie si resurse minerale
2 . Maria Parcalabescu – comert exterior
3 . Irinel Cristu – IMM-uri mediu de afaceri
MINISTERUL FINANTELOR:
1 . Gratiela Iordache
MINISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE
1 . Sorin Munteanu
2 . Barna Tanczos (va fi numit la Ministerul Agriculturii)
3 . Subsecretar de stat: Ion Sterian
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE:
1 . Danut Apetrei
2 . Peter Andrei Haschi
3 . Barna Tanczos (eliberat din functie de la Ministerul Dezvoltarii, numit la Ministerul Agriculturii)
MINISTERUL MUNCII:
1 . Dumitru-Nicu Cornoiu
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE:
1 . Bogdan MAZURU
2 . Calin-Radu ANCUTA
MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR:
1 . Marius Tiberiu Martinescu – Secretar de Stat pentru Reforma Administratiei Publice
2 . Chestor de politie Irina Alexe – Secretar de Stat pentru Relatia cu Parlamentul
3 . Liviu Gradinaru – Subsecretar de Stat pentru Comunitatile Locale
4 . Eliberarea unui post de secretar de stat de la MAI se va putea face dupa aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
MINISTERUL JUSTITIEI:
1 . Rodica Constantinovici – Secretar de stat
MINISTERUL TRANSPORTURILOR:
1 . Anton Marin – Secretar de Stat (va fi numit la Ministerul Mediului)
2 . Popa Gheorghe – Secretar de Stat
MINISTERUL MEDIULUI:
1 . Mircea-Ioan Cotosman
2 . Dan Carlan
3 . Marin Anton va fi numit secretar de stat (in prezent la Ministerul Transporturilor)
MINISTERUL EDUCATIEI:
1 . Secretar de Stat – Baba Catalin Ovidiu (va fi numit secretar de stat in aparatul de lucru al Primului-ministru, in conditiile in care Calin Hintea si-a dat demisia din motive personale.
Sunt 4 ministere la care nu au intervenit modificari intrucat nu aveau decat cate 2 secretari de stat sau chiar 1 secretar de stat.
Ministerele care raman in actuala formula: Ministerul Sanatatii, Ministerul Comunicatiilor, Ministerul Apararii Nationale care au cate doi secretari de stat si Ministerul Culturii, care are un singur secretar de stat.
Documentul a fost publicat si a aparut vineri dimineata in Monitorul Oficial.