FMI si UE suspenda acordul cu Ungaria
FMI si UE au suspendat revizuirea programului de finantare pentru Ungaria, convenit in 2008 pentru a salva tara de criza financiara, afirmand ca guvernul de la Budapesta trebuie sa ia decizii dure pentru reducerea deficitului bugetar, anunta Reuters.
Prin suspedarea discutiilor Ungaria nu va mai avea acces la o finantare de 25,1 miliarde dolari.
Negocierile cu FMI si UE ar fi trebuit sa se incheie la inceputul saptamanii viitoare. Analistii apreciaza ca forintul ar putea suferi o depreciere rapida luni, din cauza incertitudinilor legate de posibilitatile de finantare ale Ungariei.
Noul guvern de centru-dreapta al Ungariei, care a preluat puterea dupa alegerile din aprilie, a afirmat ca doreste o extindere a actualului acord cu finantatorii internationali pana la sfarsitul anului 2010, urmat de un nou acord de tip precautionary pentru 2011 si 2012.
Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a subliniat ca guvernul isi doreste reluarea negocierilor cu FMI. „Guvernul va continua discutiile cu organizatiile internationale, inclusiv cu FMI si UE”, precizeaza el, intr-o declaratie preluata sambata de agentia de stiri MTI.
UE a publicat o declaratie separata, in care anunta ca se amana discutiile cu Ungaria pentru o etapa ulterioara.
„Ungaria a revenit pe drumul unei cresteri economice pozitive si acum are unul dintre cele mai reduse deficite bugetare din UE. Salut angajamentul autoritatilor in ceea ce priveste tinta de deficit bugetar pentru 2010”, afirma Olli Rehn, comisar european pentru economie si afaceri monetare.
„Cu toate acestea, corectarea deficitului excesiv din 2011 va necesita decizii dure, in special in ceea ce priveste cheltuielile”.
Ungaria are nevoie de acordul de ajutor financiar cu FMI si UE pentru a mentine increderea investitorilor de la care imprumuta bani. Tara ramane vulnerabila din cauza datoriei publice mari, de 80% din PIB, si din cauza dependentei de finantarea externa.