Ziua Cartofului la Brasov
Ziua verde a cartofului a fost sarbatorita in acest week-end la Brasov. Institutul National al Cartofului a reunit zeci de cercetatori din toata tara care au participat la acest simpozion organizat cu aceasta ocazie.
Soiurile de cartofi au fost analizate cu cele mai performante aparate, iar cercetatorii au propus noi metode de fertilizare ale plantelor.
Cercetatorii au desfasurat mai multe aplicatii prin care au estimat calitatea culturilor, productia agricola si continutul biochimic al culturilor de cartofi.
Cartoful este unul dintre alimentele de baza, nu doar din Brasov, unde este patria cartofului, ci din intreaga tara. Romanul este obisnuit sa consume cartofi cel putin in fiecare zi. Difera doar modul de preparare: prajiti, fierti, copti, piure sau gratinati. Cartoful da o senzatie de satietate, dar si multa energie.
Amidonul continut in cartofi este un carbohidrat complex a carui digerare elibereaza lent glucide (19 glucide la 100 g) care nu vor duce la o crestere abrupta a glicemiei. Cartoful este o sursa de energie si favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate. Un cartof cu coaja contine 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre, care au proprietatea de a favoriza tranzitul intestinal.
Cartoful are nenumarate vitamine: Vitamina B, in special B1, joaca un rol important in transmisia nervoasa si participa la transformarea glucidelor in energie, vitamina C este o vitamina esentiala pentru organism, mai ales iarna cand starea de oboseala este mai intens resimtita.
Cartoful are fier, continand 0,80 mg/100 g din acest mineral extrem de benefic pentru persoanele anemice, potasiu si magneziu.
Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont de faptul ca chipsurile si cartofii prajiti trebuie eliminati din alimentatie. Pe langa faptul ca accelereaza absorbtia glucidelor si depozitarea grasimilor, mai este si uleiul care multiplica numarul caloriilor.