Serate muzicale Franz Liszt la Centrul Cultural Reduta

Serate muzicale Franz Liszt la Centrul Cultural Reduta

0 185

In 22 Octombrie se implinesc 200 de ani de la nasterea marelui pianist si compozitor Franz Liszt.
Se pare ca marele muzician a trecut si prin Brasov cu ocazia unui turneu in Transilvania.
Cu aceasta ocazie Centrul Cultural „REDUTA” si Fundatia EUTERPE va invita în perioada 21-23 octombrie 2011, orele 19.00, la Seratele muzicale 200 Liszt.
La eveniment vor participa pe langa mari muzicieni romani: Gabriel Croitoru – vioara, Anton Niculescu – violoncel si muzicieni de renume international Raffaele Mallozzi – viola, Italia ,Bruno Canino – pian, Italia, Mario Hossen – vioara Austria-Bulgaria, Richard Frank – pian, Elvetia-Japonia, Florian Murtaza – vioara, Franta si Koichiro Kano – dirijor, Japonia-Romania.
Programul celor trei serate cuprinde lucrari compuse de Franz Liszt si de compozitori celebri contemporani lui.
Biletele se gasesc la Centrul Cultural „Reduta”.
Pret: 20 lei/zi.

MICA BIOGRAFIE A LUI FRANZ LISZT

Liszt a fost fiul unui administrator, care lucra pentru familia Esterhazy, ocrotitorii si sponsorii lui Haydn.
Franz s-a nascut in 1811 la Raiding in Ungaria, dar intreaga familie s-a mutat destul de curand la Viena. Acolo viitorul compozitorul a inceput sa studieze muzica, primul sau profesor de pian fiind Czerny.
Franz Liszt a avut sansa ca primul sau profesor de compozitie sa fie chiar celebrul Salieri.
La varsta de 12 ani Liszt a suferit si prima deziluzie din „cariera” sa, fiindu-i refuzata inscrierea la Conservatorul din Paris. Motivul era banal si pare astazi ridicol – micul muzician nu era francez. Asa ca solutia gasita a fost sa studieze in continuare in particular. Debutul sau parizian, in martie 1824, s-a bucurat de un enorm succes, Franz ajungand sa dea concerte in toate saloanele importante ale epocii.
La varsta de doar 15 ani a inceput sa predea lectii de pian pentru a se intretine in urma mortii tatalui sau.
Starea fizica si psihica a lui Liszt au fost mereu intr-un echilibru fragil. La 16 ani predand lectii de pian, s-a indragostit de una dintre elevele sale. Cand tatal acesteia a intervenit cu brutalitate pentru a-i desparti pe cei doi, Liszt a avut o cadere psihica, insotita de crize catatonice. Se gandea deja sa renunte definitiv la muzica si sa se retraga din viata publica, eventual sa se preoteasca. Evenimentul care l-a facut sa iasa din aceasta stare a fost revolutia din iulie 1830. Fanatismul si entuziasmul luptelor de strada l-au smuls din visarea depresiva si l-au facut sa se intoarca la prima sa dragoste, muzica.
Dar adevarata revelatie care l-a marcat definitiv a avut loc pe 9 martie 1831, cand a avut pentru prima data ocazia sa-l auda pe marele violonist Paganini, care sustinea un concert la Opera din Paris. Virtuozitatea muzicianului l-a motivat pe Liszt, care si-a promis ca va deveni un adevarat Paganini al pianului. A inceput sa exerseze cu o adevarata nebunie, pana la 14 ore pe zi, indiferent cat de obosit ar fi fost sau ce s-ar fi intamplat in jurul sau.
In casa lui Chopin, un mare admirator al sau, Liszt avea sa o intalneasca pe Marie d’Agoult, o contesa de 28 de ani, pe atunci casatorita. Cei doi au scandalizat toata lumea buna a Parisului cand au plecat impreuna in Elvetia, stabilindu-se la Geneva. Cuplul a avut doua fete si un fiu, iar starea financiara a noii iubite i-a oferit lui Liszt stabilitatea materiala de care avea atata nevoie.
In 1842, in timpul unui turneu in Ucraina, a intalnit-o pe printesa Carolyne Sayn-Wittgenstein, o persoana bogata, excentrica si, cel mai important, divortata. Cei doi au inceput o relatie care avea sa dureze 12 ani, interval in care Liszt a compus unele dintre cele mai importante lucrari ale sale, intre care simfoniile Dante si Faust.
In 1870 Liszt a suferit un accident stupid si banal, cazand pe niste trepte si lovindu-se destul de serios. Nu si-a mai revenit niciodata cu adevarat. Mai mult, a inceput sa-si piarda vederea din cauza cataractei si banii au inceput sa fie tot mai putini si mai greu de castigat. In vara lui 1866, pe cand participa la Festivalul Wagner de la Bayreuth, Liszt s-a imbolnavit de pneumonie, murind pe 31 iulie. Din pacate acest moment a fost obscur pentru contemporani, care erau mai bucurosi sa-l onoreze pe noul titan, Wagner.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.