Comisia Europeana verifica podul CFR dintre Brasov si Sibiu
Comisia Europeana se intereseaza de situatia infrastructurii din Romania, astfel ca podul de cale ferata care leaga Sibiul de Brasov a blocat efectiv traficul feroviar pe aceasta ruta si implicit, afecteaza traficul din intreaga zona.
Oficialii CE considera situatia de-a dreptul alarmanta, dupa cum au declarat acestia ziaristilor de la AFP.
Caile ferate romane sunt intr-o stare catastrofala, la 20 de ani de la caderea comunismului, fiind victimele dezinteresului guvernantilor din toate partidele, dupa ce odinioara Romania dispunea de cea mai extinsa retea feroviara din Europa, apreciaza expertii, citati de AFP.
In timp ce UE se reorienteaza catre reteaua feroviara pentru a proteja mediul, Romania, membru al Uniunii din 2007, actioneaza tocmai invers, comenteaza agentia franceza. Intre 1990, anul revenirii la un sistem democratic, si 2009, numarul celor care calatoresc cu trenul s-a micsorat de sase ori, din cauza intarzierilor de zeci de ore ale trenurilor, ajungand de la 407,9 milioane la 70,3 milioane, potrivit Oficiului de statistica.
Printre anomaliile semnalate de Comisia Europeana, este si faptul ca, intre orasele turistice Sibiu si Brasov, legaturile directe sunt intrerupte de mai multe luni din cauza unui pod avariat.
De asemenea, din cauza infrastructurii deficitare, Ford nu reuseste sa exporte 1.000 de masini pe care vrea sa le produca pe zi la Craiova, a explicat ambasadorul Statelor Unite.
Desi criza este adeseori evocata ca un element explicativ, expertii amintesc ca Romania a cunoscut zece ani de crestere fara ca reteaua feroviara sa beneficieze de investitiile necesare. Ministrul Transporturilor nu a raspuns intrebarilor ziaristilor de la AFP.