AFP scrie despre dezastrul din CFR
Romania era odinioara o tara care detinea una din cele mai intinse retele de cai ferate din Europa, insa la 20 de ani de la caderea comunismului caile sale ferate sunt intr-o stare catastrofala, victime ale dezinteresului guvernantilor de toate culorile, scrie AFP, citand experti in materie.
In timp ce UE se reorienteaza catre calea ferata, pentru a proteja mediul ambiant, Romania, tara membra din 2007, experimenteaza contrariul.
Intre 1990, anul revenirii la un sistem democratic si 2009, numarul de calatori de pe calea ferata s-a redus de sase ori, de la 407,9 milioane la 70,3 milioane, spun datele statistice, iar degringolada continua.
‘Traficul ar putea sa se reduca cu 10 la suta in 2010”, afirma pentru AFP directorul de la CFR Calatori, Liviu Pescarasu. Numarul de automobile s-a triplat in 20 de ani, de la 1,3 la 4 milioane, romanii indreptandu-se catre un “lux” rar sub comunism.
“Seamana putin cu ceea ce s-a intamplat in Franta cand aceasta a abandonat tramvaiele in epoca dominatiei automobilului…pentru a reveni mai apoi”, sublinia Stefan Roseanu, secretar general al Asociatiei Industriei Feroviare.
Pierderea interesului pentru tren se explica prin prelungirea traseelor, provocata de infrastructuri tot mai deteriorate, viteza comerciala fiind de doar 50 de kilometri pe ora. Intre orasele turistice Sibiu si Brasov legaturile directe sunt intrerupte de luni de zile, din cauza unui pod deteriorat.
Intarzierile intre una si trei ore se inmultesc pe unele tronsoane asa ca, in ciuda confortului vagoanelor pe tronsoanele principale si a zmeurii proaspete de la bord in timpul verii, calatorii isi pierd rabdarea.
Potrivit cifrelor oficiale, 40 la suta din tronsoane si 96 la suta din podurile feroviare au nevoie de reparatii ample.
“Romania trebuie sa investeasca mai mult in infrastructura sa feroviara, care se deterioreaza rapid din lipsa de intretinere”, declara pentru AFP Comisia Europeana, adaugand: “Lipsa de dinamism din sectorul feroviar nu este cu siguranta o veste buna pentru economia romaneasca”.
O confirmare privind nivelul precar din infrastructura vine si din partea ambasadei SUA, Ford va avea dificultati in a exporta cele 1.000 de automobile pe care doreste sa le produca pe zi la Craiova.
Pana si premierul Emil Boc l-a criticat recent pe Berceanu, supranumit uneori in mediile feroviare “ministrul drumurilor”, desi el are si brevet de pilot nu numai carnet de sofer.
“Aceasta situatie catastrofala este rezultatul unei lipse de vointa politica de ani de zile”, conchidea Roseanu.
Ministerul transporturilor si nici macar un ministru, din cei care au detinut portofoliul, inclusiv Basescu, nu a raspuns intrebarilor celor de la AFP.