Regele Mihai la 90 de ani,
Discurs in Parlamentul Romaniei
Nascut la 25 octombrie 1921 si facand parte din dinastia Hohenzollern, Mihai I a domnit in doua perioade in Romania, intre anii 1927 si 1930 si ulterior intre anii 1940 si 1947.
In al Doilea Razboi Mondial, el a ramas in Romania chiar in timpul dictaturii maresalului Antonescu, care a decis ca Romania sa se alature Germaniei naziste. Regele l-a arestat totusi pe maresal, care detinea puterea executiva, in anul 1944, ceea ce a permis Romaniei sa intre in randul aliatilor.
Regele Mihai s-a adresat pentru prima data Parlamentului in decembrie 1946, dupa alegerile din noiembrie.
In ciuda numeroaselor marturii si probe care indicau fraude masive la acest scrutin care trebuia sa deschida calea instalarii regimului comunist, regele a citit mesajul de deschidere a lucrarilor Adunarii deputatilor, ignorand solicitarile de boicotare a acestei ceremonii venite de la partidele de opozitie.
Un an mai tarziu el a semnat sub presiune actul de abdicare si a parasit tara, urmand sa se reintoarca definitiv abia in anul 2002, impreuna cu sotia sa Ana de Bourbon-Parma.
Regele Mihai in Parlament, “un eveniment fara precedent in Romania (AFP)â€
Fostul rege al Romaniei Mihai se va adresa marti Parlamentului de la Bucuresti cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, eveniment fara precedent in aceasta tara fosta comunista care l-a inlaturat pe suveran in anul 1947, relateaza duminica agentia France Presse. Mihai de Romania este singurul supravietuitor dintre sefii de stat din al Doilea Razboi Mondial.
Numeroase personalitati sunt invitate sa asiste la discursul care va fi rostit in fata camerelor reunite ale Parlamentului si care va reprezenta o secventa din ceremoniile organizate pentru a aniversarea regelui Mihai I.
In ultimele zile, mai multe vernisaje de expozitii si lansari de carte si albume au atras numerosi admiratori ai fostului rege, care ramane foarte popular, chiar daca numai o mana de romani mai sunt in favoarea revenirii la monarhie. “Regele este foarte emotionat, a asteptat mult timp acest momentâ€, a declarat fiica sa cea mare, Margareta.
Dar organizarea evenimentului nu s-a desfasurat fara obstacole, scrie agentia franceza de presa (AFP). Parlamentarii din Partidul Democrat Liberal (PDL), aflat la putere, inspirati de ostilitatea nedisimulata a presedintelui Traian Basescu fata de fostul suveran, au incercat sa blocheze accesul sau la tribuna oficiala, invocand probleme de ‘constitutionalitate’.
In mod ironic, Partidul Social Democrat (PSD, aflat in opozitie), ai carui lideri au fost in majoritatea lor dusmani declarati ai lui Mihai I in anii 90, au votat in favoarea acestei initiative care a plecat de la liberali (PNL, aflati tot in opozitie), lasand PDL-ul in minoritate.
In timp ce numerosi membri ai PDL au dat asigurari ca vor fi prezenti in sala, presedintele Basescu a declarat ca “nu are nici un motiv†sa onoreze aceasta invitatie.
Discursul Regelui, „o oportunitate pentru imaginea Romaniei”
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca momentul in care Regele Mihai se va adresa Parlamentului Romaniei, dupa multe decenii, reprezinta o „sansa si o oportunitate pentru Romania si pentru imaginea acesteia”.
Momentul in care Regele Mihai se va adresa Parlamentului reprezinta „un gest politic simbolic”, care n-are nicio legatura cu ideea de a schimba statutul de republica al Romaniei, ci are doar ideea de a cinsti, de a celebra o personalitate importanta a istoriei nationale si a istoriei contemporane mai spunea liderul PNL.
„Daca am avut sansa ca Regele sa apuce aceasta varsta, ar fi fost pacat sa ratam celebrarea ei, cum spuneam, in institutia politica – Parlamentul, in cel mai inalt chip reprezentativa pentru natiunea romana”, a mai spus Antonescu.
De asemenea, Crin Antonescu a spus ca spera ca un numar mare de politicieni sa participe la evenimentul festiv de marti.
„Formatiunile politice pe care le conducem, pe care le reprezentam acorda o importanta speciala momentului in care Regele Mihai, singurul supravietuitor dintre sefii de state din al doilea razboi mondial, implineste frumoasa varsta de 90 de ani. (…) Este un gest politic pe care suntem bucurosi ca am reusit sa-l impunem ca decizie a Parlamentului Romaniei”, a afirmat Crin Antonescu.
El si-a exprimat speranta ca un numar cat mai mare de reprezentanti ai partidului de guvernamant si ai majoritatii guvernamentale, vor intelege „sa se comporte in conformitate cu normele decente pe care un asemenea moment le impune”.
Casele regale europene participa la aniversarea Regelui Mihai
Mai multe familii regale si oficiali europeni vor participa, marti, la festivitatile dedicate implinirii a 90 de ani de catre Regele Mihai.
Regina Sofia – a Spaniei, Regele Carl Gustav si Regina Silvia – ai Suediei, Marele Duce al Luxemburgului si Marea Ducesa Maria – a Rusiei – se numara printre reprezentantii caselor regale europene, prezenti la Bucuresti, la festivitatile dedicate implinirii a 90 de ani de catre Regele Mihai.
Lor li se vor adauga reprezentanti ai caselor regale ale Iordaniei, Austriei, Belgiei, Germaniei, Greciei, Italiei si Serbiei.
Unii dintre invitati vor fi alaturi de fostul suveran al Romaniei pe parcursul zilei de marti, cand Majestatea Sa se va adresa natiunii de la tribuna Parlamentului.
Tot marti, Opera Nationala din Bucuresti va gazdui un spectacol la care vor participa artistii Nelly Miricioiu, Teodor Ilincai si Vlad Mirita, precum si orchestra Operei si a Muzicii Reprezentative a Ministerului Apararii Nationale.
Gala va putea fi urmarita gratuit de bucuresteni in parcul din fata Operei, unde Primaria Municipiului Bucuresti va instala ecrane si sistem de amplificare pentru ca spectacolul sa poata fi urmarit in aer liber de 5.000 de persoane.
Dupa incheierea spectacolului de gala, regele va aparea pe treptele Operei pentru a saluta bucurestenii.
Seara se va incheia cu un dineu oficial in onoarea Regelui Mihai la Palatul CEC.