Un sondaj care confirma: Coruptia, principala problema in Sanatate!

Un sondaj care confirma:
Coruptia, principala problema in Sanatate!

0 294

Coruptia este perceputa ca principala problema a sistemului sanitar, iar atat medicul, cat si pacientul sunt vinovati pentru fenomenul spagii, potrivit concluziilor unui sondaj la nivel national realizat de Asociatia pentru Implementarea Democratiei.
Cercetarea, care face parte din proiectul „Promovarea integritatii in sectorul de sanatate”, finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, a avut ca obiectiv investigarea opiniei populatiei cu privire la coruptia din sistemul medical.
In ceea ce priveste coruptia in sistemul sanitar, 91% dintre respondenti percep acest fenomen ca fiind o problema fundamentala si stringenta a sistemului sanitar, si care afecteaza direct pacientii, in timp ce 10% dintre ei considera coruptia ca fiind o problema neimportanta, potrivit concluziilor sondajului.
Majoritatea persoanelor intervievate sunt de parere ca atat pacientul, cat si medicul sunt vinovati pentru ca ofera, respectiv accepta spaga (65%). 23% dintre respondenti acuza mai degraba medicul pentru ca accepta spaga, in timp ce 11% considera ca pacientul este vinovat pentru ca ofera spaga cadrului medical.
Dintre respondentii care considera pacientul vinovat pentru ca da bani medicului, mai mult de jumatate (68%) au declarat ca au oferit bani cadrelor medicale.

69% dintre cei chestionati au dat bani cadrelor medicale
In ceea ce priveste legatura dintre modul in care este tratat un pacient si suma de bani pe care acesta o ofera pentru serviciile medicale, majoritatea subiectilor (81%) considera ca banii dati cadrului medical influenteaza in mare si foarte mare masura serviciile medicale primite.
Mai mult de jumatate dintre persoanele chestionate (69%) au declarat ca au oferit bani cadrelor medicale. Din totalul respondentilor, 63% au declarat ca au oferit medicului specialist din spital o suma de bani in schimbul serviciilor medicale, precum si asistentei medicale din spital (51%) si infirmierei (36%).
Dintre persoanele care declara ca au oferit bani cadrelor medicale (717 din 1.042 de respondenti), 69% afirma ca au oferit bani fara a li se sugera de catre cadrul medical, in timp ce 31% dintre acestia afirma ca au oferit bani la sugestia cadrului medical. Peste jumatate dintre respondenti (56%) considera, de asemenea, ca spaga oferita de pacienti ar trebui inlocuita cu un sistem de plati sau donatii catre unitatea medicala.
Suma anuala cheltuita de catre respondenti pentru mita acordata cadrelor medicale este mai mica de 50 de lei pentru 46% dintre respondenti, intre 50 si 200 de lei – 26%, sume mai mari de 200 de lei – 19% dintre respondenti, in timp ce 7% dintre respondenti declara ca nu au dat niciodata bani cadrelor medicale.
La ultima consultatie medicala, 40% dintre respondenti au declarat ca au oferit bani asistentelor medicale. Sume mai mari au fost oferite asistentelor medicale din spital: intre 20 si 40 de lei in cazul a 29% dintre persoanele care au dat bani si peste 40 de lei in cazul a 22% dintre acestia.
Dintre cei care au oferit bani medicului de familie, 78% afirma ca au oferit sume pana la 40 de lei, in timp ce 85% au declarat ca nu au oferit bani acestuia. In ceea ce priveste medicul specialist din spital, dintre respondentii care au dat bani, 78% afirma ca i-au oferit acestuia sume peste 40 de lei, iar 27% afirma ca au oferit acestuia peste 60 de lei, comparativ cu doar 2% in cazul medicului specialist din ambulatoriu si 1% medicului de familie.

81% dintre respondenti considera ca ar trebui demis medicul care cere spaga
De asemenea, 37% dintre respondenti afirma ca au cunostinta de situatii in care cadre medicale au conditionat acordarea serviciilor medicale de oferirea unor sume de bani de catre pacient sau familie.
„Atat cei care blameaza cadrul medical pentru ca accepta spaga, cat si cei care considera pacientul vinovat pentru ca o ofera, cred ca ar fi bine sa existe modalitati de verificare a cadrelor medicale, astfel incat acestea sa fie sanctionate si chiar eliminate din sistemul medical atunci cand conditioneaza actul medical de anumite sume de bani”, potrivit concluziilor sondajului.
81% dintre respondenti sunt de parere ca ar trebui demis cadrul medical in cazul conditionarii serviciilor de o suma de bani, in timp ce 18% dintre persoanele intervievate cred ca oferirea banilor este un act normal ce trebuie acceptat de pacient.
Sondajul a fost mentionat si in Raportul Comisiei Europene din luna iulie 2010, Comisia acordand o atentie sporita in sectorul de sanatate: „Un sondaj recent privind coruptia existenta in sistemul de sanatate a reliefat faptul ca 91% dintre respondenti considera coruptia din sistemul de sanatate o problema critica ce are un impact direct asupra pacientilor. Doua treimi din respondenti au afirmat ca au oferit bani cadrelor medicale, iar 81% dintre acestia considera ca banii oferiti au influentat direct tratamentul primit de la cadrele medicale (Sondaj al Asociatiei pentru Implementarea Democratiei comandat la IMAS in aprilie 2010)”.

Sondajul a fost realizat in perioada 8 – 19 aprilie, pe un esantion de 1042 de persoane, reprezentativ pentru populatia cu varsta peste 18 ani din Romania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.