Sfantul Dimitru – Izvoratorul de Mir
Crestinii ortodocsi il praznuiesc miercuri pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, ocrotitorul orasului grecesc Tesalonic, unde se afla moastele sale. Pomenit de Biserica Ortodoxa la 26 octombrie, Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir s-a nascut in Tesalonic, din parinti drept-credinciosi. Dupa moartea tatalui sau, guvernator al regiunii, Sfantul Dumitru a fost numit de imparatul Maximilian succesor al acestuia, incredintandu-i cetatea, cu porunca sa o "curete" de crestini.
Dimitrie insa nu a respectat ordinul si a inceput el insusi sa propovaduiasca Evanghelia. Ulterior, imparatul a aflat de acest lucru si a poruncit sa fie inchis. In ziua de 26 octombrie, au intrat in temnita ostasi si, gasindu-l stand la rugaciune, l-au ucis cu sulitele.
Deasupra mormantului Sfantului Dimitrie a fost zidita o biserica mica, in care se savarseau multe minuni si bolnavii primeau tamaduire. Unul dintre acestia, Leontie, a hotarat sa-i dedice sfantului, in semn de multumire, o biserica mare si frumoasa.
Daramand vechiul lacas, el a gasit moastele lui Dimitrie intregi si nestricate, din care a izvorat mir si a umplut toata cetatea de mireasma. Leontie a ridicat in acel loc biserica, punand osemintele sfantului intr-o racla, pentru a fi cinstite de credinciosi. In traditia populara, sarbatoarea Sfantului Dimitrie marcheaza sfarsitul verii pastorale, fiind numita si Samedru sau Ziua Soroacelor, pentru ca in aceasta zi se rezolvau si se lichidau toate socotelile, chiriile, imprumuturile, slujbele sezoniere si alte intelegeri incheiate cu sase luni in urma, la Sangiorz (Sfantul Gheorghe – 23 aprilie) si se incheiau noi invoieli.
Cu ocazia acestei sarbatori, romanii aprind focuri in curti iar peste flacari sar copiii, pentru a fi sanatosi sau tinerii, pentru a se casatori.