Sfantul Dumitru – un sfant intre doua date calendaristice

Sfantul Dumitru – un sfant intre doua date calendaristice

0 126

In afara de aceste obiceiuri pastorale, despre care am povestit saptamanile trecute, crestinii ortodocsi mai sarbatoresc in aceasta perioada a anului, la sfarsit de octombrie, doi sfinti Dimitrie – Marele mucenic si cel care in unele zone ale tarii se spune ca ar fi fratele lui, desi au trait in in timpuri si tari diferite.
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir (sarbatorit la 26 octombrie) a trait pe vremea imparatului roman Diocletian ( Caius Aurelius Valerius Diocletianus cca.112 e.n.) fiind prefect al Tesalonicului. Datorita faptului ca a ajutat un crestin, a fost decapitat, ulterior fiind beatificat ca sfant.
La 27 octombrie crestinii ortodocsi sarbatoresc ziua Sfantului Dimitrie cel Nou, numit si Basarabov dupa satul bulgar in care s-a nascut in sec. XIII pastorul convertit la viata monahala, ulterior – prin sec. XVII beatificat ca sfant, datorita credintei ca moastele sale sunt facatoare de minuni. Timp de cinci secole aceste moaste au fost pastrate in biserica din satul Basarabov, construita de un domn al Tarii Romanesti.
In timpul razboiului ruso-turc ( 1768-1774) pentru a nu fi profanate si distruse de hoardele turcesti, un general rus le-a luat dorind sa le duca tarului. Trecand el prin Bucuresti, si afland despre ce este vorba, Mitropolitul Tarii Romanesti Grigore II, subventionat si de Hagi Dimitrie – un negustor putred de bogat, in iunie 1774 a cumparat moastele Sfantului de la acest general rus si le-a depus in Catedrala Mitropolitana din Bucuresti, unde se afla si acum.
Sf. Mare Mucenic Dimitrie cel Nou este considerat patron al Bucurestiului. In aceasta calitate, prin decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza – dat in decembrie 1864, precum si prin ultima actualizare din 1992, el figureaza pe toate insemnele heraldice ale capitalei – incepand cu stema municipiului, ca un ostean in armura, cu lancea intr-o mana si crucea in cealalta. El este considerat patronul spiritual al Armatei Romane. In poza alaturata este icoana Sfantului Dimitrie cel Nou, Basarabov si racla cu moastele sale aflata in Catedrala Patriarhala din Bucuresti (Ioan Toca – Sarbatori religiioase, datini si credinte populare).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.