Luna AUGUST – luna maturitatii in calendarul popular

Luna AUGUST – luna maturitatii in calendarul popular

0 250

Desi este greu de crezut, in traditia populara, luna august este considerata prima luna de toamna. Este o perioada a „parguirii”, cand intreaga natura a ajuns la o stare de maturitate dovedita si de lanurile aurite sub mangaierea soarelui, unele deja recoltate, moment in care spicele isi ofera prinosul belsugului mult asteptat, cand boabele adunate in hambare devin certitudinea nadejdii si siguranta vietii tihnite. Acum viile prefigureaza ceea ce strabunii intuiau in adevarul vinului, iar mierea stupilor indulceste ritualurile de sfarsit de vara.
Sarbatorile lunii august sunt:
1 August: Macaveii; Ziua Crucii
Aceasta este ultima zi in care se mai poate aduna mierea (se numeste si Macaveiul stupilor), care capata virtuti speciale. Un alt nume este Macaveiul ursului, deoarece incepe perioada de imperechere a acestora. Se tine in special pentru boli, dar si pentru evitarea pagubelor provocate de ursi.
6 August: Probejenia (Schimbarea la fata)
Este ziua care marcheaza trecerea verii catre toamna: frunzele incep sa ingalbeneasca, berzele pleaca, insectele intra in pamant, apele incep sa se raceasca, se gusta primii struguri (spunandu-se formula boaba noua in gura veche).
15 August: Sfanta Maria Mare
In aceasta zi se ofera fructe ca pomana pentru morti si se fac ritualuri pentru legarea ciocului pasarilor.
Daca infloresc trandafirii, se crede ca toamna ce urmeaza va fi lunga.
29 August: Taierea capului Sf. Ioan
Pentru ca amintesc de taierea capului Sfantului Ioan, nu se mananca struguri si nu se bea vin (fiind asociate cu sangele). De asemenea nu se mananca usturoi, ceapa, mere, pere (in general fructe si legume rotunde, care seamana cu un cap). Nici varza nu se mananca, pentru ca se zice ca pe varza i-a fost taiat capul sfantului (de altfel, sarbatoarea se mai numeste si „Ioan taie capul pe varza”).
August (Gustar) este luna a sasea din stravechiul calendar roman cu inceputul anului la 1 martie si a opta luna in calendarele reformate (iulian si gregorian) cu inceputul anului la 1 ianuarie, purtand numele in cinstea imparatului Octavian Augustus inca din anul 8 i.H. In calendarul popular romanesc, aceasta luna a capatat mai multe denumiri, precum August, Gustar, Secerar, Maselar, derivate din unele caracteristici de baza ale acestui segment de timp.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.