Superstitii romanesti la sfarsit de octombrie

Superstitii romanesti la sfarsit de octombrie

0 129

In noaptea de Samedru, este obiceiul ca ciobanul sa-si astearna cojocul pe jos, in mijlocul stanei. Daca se aseaza pe el o oaie alba e semn ca iarna va fi geroasa si cu zapezi grele, din contra oaia neagra vesteste iarna usoara. Tot asa luna este un bun indiciu. Daca este luna plina cu cer senin, iarna va fi usoara. Luna plina cu cer inorat, anunta o iarna aspra cu zapezi mari si ger cumplit.(V.Kernbach – Universul mitic al romanilor)

In Oltenia se crede ca cine va tine aceasta sarbatoare cu sfintenie, va fi ferit ca lupii sa-i manance vitele.
In jud. Muscel se fac prognoze asupra vremii. Cum e vremea in ziua de Samedru, asa va fi toata iarna. (Gherman Traian – Meteorologie populara, observari, credinte, obiceiuri)
Daca la Samedru e vreme frumoasa, toamna va fi lunga ( Gherman – idem)
Ultima oaie care iese prin strunga la muls in ziua lui Samedru, vesteste cum va fi vremea: daca e neagra a doua zi ploua, cea alba aduce vreme insorita.
Ciobanii pandesc spre dimineata cum se scoala oile. Daca prima sculata este alba si daca va pleca in jos – spre sud, iarna va fi grea. De va fi neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.( Pamfile Tudor – Sarbatorile de toamna si Postul Craciunului))

In Bucovina usturoiul trebuie semanat pana la Samedru, daca-l semeni dupa, poti sa ai mari pagube. Daca pui totusi cativa catei in pamant, amagesti spiritele si poti sa semeni si dupa Samedru ( Niculita-Voronca – Datinile si credintele poporului roman))

In Moldova nu se seamana usturoi dupa Samedru, ca sa nu moara copiii ( Ion Creanga)
In ziua de Samedru se tunde coma cailor tineri (pana la trei ani) – ca sa aiba par frumos.
De doua ori pe an, de Sf. Gheorghe si de Samedru, oamenii se mutau, isi schimbau locuintele, semnand noi contracte de inchiriere.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.