Brasovul nu mai are forta de munca tanara calificata
Eliminarea probelor de specialitate ale examenului de bacalaureat a facut ca foarte multi absolventi de scoli tehnice sa nu poata obtine nota de trecere, dupa ce au fost nevoiti sa dea examen la aceleasi materii ca absolventii de liceu. Dupa desfiintarea scolilor de arte si meserii, nici absolventii de scoli generale nu se mai inghesuie sa-si continue studiile. Aproape 900 de locuri au ramas neocupate in liceele brasovene dupa 2 etape de repartizare.
La nivelul judetul Brasov din totalul celor 4770 de locuri disponibile pentru clasa a IX-a in anul scolar 2010-2011 numai 3900 au fost ocupate dupa primele doua etape de repartizare. Putin probabil ca restul locurilor sa se ocupe in septembrie la cea de-a treia etapa de repartizare computerizata. Unii sunt prea saraci sa se mai inscrie la liceu, altii n-o fac pentru ca nu pot opta pentru o scoala cu invatamant de scurta durata, unde sa obtina si o calificare. Invatamantul profesional ar fi esential la Brasov unde nu mai exista deja personal calificat in mai multe domenii, aspect pe care il regreta si universitarii brasoveni.
Institutia prefectului va solicita Ministerului Educatiei sa permita inspectoratelor scolare sa decina asupra modului in care se organizeaza invatamantul la nivel local astfel incat oferta de scolarizare sa raspunda nevoilor fiecarui judet in parte.
Vifor Rotar