Taxa pentru centralele de bloc doar un zvon?
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a dezmintit, marti, informatia potrivit careia in Romania va fi introdusa o taxa pentru centralele de apartament, mentionand ca este vorba despre o taxa pe combustibilii de incalzire discutata in prezent la nivelul Uniunii Europene si fata de care Romania s-a declarat neutra.
‘Haideti sa clarificam lucrurile pentru ca au ajuns informatii trunchiate in presa. Se discuta la nivelul Uniunii Europene despre o taxa pe combustibili pentru incalzire, care va fi mai mare in cazul in care poluarea e mai puternica, iar in cazul unei poluari mai mici, taxa sa fie redusa. Trebuie sa fie o unanimitate, deci un vot din partea tuturor. In momentul de fata, Romania in principiu este de acord ca, in anumite conditii, sa vedem ce taxe noi introduce, dar este foarte dificil pentru ca fiecare tara are problemele si nivelul de trai specifice. Noi nu ne-am pronuntat pana acum daca suntem ‘pentru’ sau ‘impotriva’ acestei taxe suplimentare, sa fie foarte clar. Dupa parerea mea, cred ca din 2013 nu se va putea introduce o asemenea taxa. Nu putem vorbi de niciun fel de taxa suplimentara. Repet, nu se introduce niciun fel de taxa pentru centralele de bloc’, a subliniat Borbely.
Acesta a adaugat ca la discutiile de la nivelul UE, Romania participa intens, dar isi va forma un punct de vedere dupa ce vor fi analizate consecintele.
‘Romania participa la discutii si ne vom forma punctul de vedere atunci cand vom vedea foarte clar care sunt si consecintele. Proiectul va fi finalizat intr-o Directiva ce va aparea undeva prin anul 2013, dar pana cand nu exista un consens din partea statelor nu exista niciun pericol de a se introduce o taxa suplimentara. In momentul de fata, Romania este rezervata in ceea ce priveste noi taxe. Fiecare bloc are posibilitatea sa decida ce fel de centrala introduce. De exemplu, cea mai avantajoasa formula ar fi fost sa se instaleze centrala pe scara sau pe bloc, care poate fi bazata pe energie regenerabila. Fiecare a venit, insa, cu varianta microcentralelor de apartament. Este o decizie a proprietarilor’, a explicat ministrul Mediului si Padurilor.
Luni, Laszlo Borbely declarase, intr-o conferinta de presa, ca forul european analizeaza posibilitatea introducerii unei taxe de poluare pentru centralele termice de apartament, care ar putea intra in vigoare din 2015.
‘Intre centralele de apartament si sistemele centralizate pentru populatie vor fi mai convenabile sistemele centralizate, mai ales ca Uniunea Europeana discuta o posibila introducere a unei taxe de poluare pentru centralele individuale’, a precizat Borbely.
Conform datelor prezentate de compania Ariston Thermo la finele lunii mai, piata centralelor termice din Romania va inregistra o crestere cu 30% in 2011, pe fondul majorarii pretului la incalzire prin sistemul centralizat in urma anularii subventiilor.