Crestere economica de la anu’ si … la multi ani!

Crestere economica
de la anu’ si … la multi ani!

0 290

Romania va inregistra o crestere economica „buna” anul viitor, dupa doi ani de recesiune, avansul PIB urmand sa fie sustinut de exporturi si consum, a declarat, pentru Mediafax, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
„Evolutiile economiei pot sa confirme ca pentru acest an va fi un desen al economiei undeva in jurul cifrelor anuntate de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu (scadere economica de 1,7-1,9% – n.r.). Anul viitor putem avea o crestere economica pozitiva. Acest lucru este foarte clar. Urmeaza sa finalizam dimensiunea ei”, a afirmat Tanasescu.
El a spus ca avansul economiei de anul viitor va fi alimentat de doua mari componente, respectiv exporturile si consumul agregat.
„Va fi o crestere economica buna, dupa doi ani de recesiune”, a continuat Tanasescu.

Urmatoarea transa de la FMI vineeee!
Mihai Tanasescu spune ca nu se vor inregistra probleme cu eliberarea urmatoarei transe de imprumut, in conditiile in care aplicarea masurilor convenite cu FMI arata determinare din partea Guvernului.
„Implementarea masurilor arata determinare. Eu cred, din ce am discutat cu ei, ca vor pleca cu o impresie pozitiva, foarte buna”, a precizat el.
Intrebat daca vor fi probleme cu eliberarea urmatoarei transe din acord, in valoare de 900 milioane de euro, el a spus: „Categoric nu”.

Un nou parteneriat Romania cu FMI si CE
Discutiile pentru un nou parteneriat cu FMI si Comisia Europeana ar putea incepe la umatoarea misiune de evaluare a acordului actual, in luna octombrie, spune Mihai Tanasescu, care considera ca nu va fi necesar si un nou imprumut.
„Acest subiect (un nou acord – n.r.) nu a fost abordat acum. Cred ca in perioada urmatoare, la vizita din octombrie, acest subiect va fi atins. Va depinde, insa, de decizia Guvernului. Ca economist, o parere personala daca vreti, o continuare a parteneriatului cu FMI si Comisia Europeana trebuie sa continue. Principial, cred ca un astfel de parteneriat este benefic. (…) Nu cred ca va fi nevoie de un nou imprumut”, a afirmat Tanasescu.

Nu se mai taie de salarii pentru 2010 si 2011
Discutiile dintre Guvern si FMI nu vor conduce la masuri suplimentare pentru 2010 si 2011, astfel ca nu se are in vedere o noua taiere de salarii, urmarindu-se doar aplicarea celor existente, pentru incadrarea in tintele de deficit bugetar.
„Discutiile care au avut loc intre autoritatile romane si reprezentantii FMI nu au condus la noi masuri care sa fie implementate in 2010 si 2011, astfel incat sa fie avute in vedere noi taieri de salarii, si asa mai departe”, a spus Tanasescu.
Salariile bugetarilor au fost reduse de la 1 iulie cu 25%, ca parte a unui program mai amplu privind reducerea cheltuielilor bugetare si cresterea veniturilor colectate, printre masuri fiind si majorarea TVA de la 19% la 24%.
Tanasescu a aratat ca rezultatul discutiilor de pana acum cu reprezentantii FMI a fost consolidarea masurilor care au fost deja stabilite, astfel incat implementarea lor sa conduca la un deficit bugetar in limita de 6,8% din PIB pentru acest an si de 4,4% din PIB pentru anul viitor.
„In momentul de fata trebuie sa ne incadram intr-o limita de cheltuieli cu personalul, pe care am stabilit-o in acordul cu FMI. Este principial ceea ce trebuie sa facem pentru consolidarea fiscala”, a adaugat Tanasescu.
Romania s-a angajat in acordul cu FMI sa limiteze personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariati, ceea ce inseamna disponibilizarea a 70.000 de salariati pana la inceputul anului viitor.

Plata datoriilor catre zona privata la anu’ si …
Tanasescu a mai spus ca pe termen mediu si lung, respectiv pana la finalizarea acordului in vara anului 2011, autoritatile vor rezolva si problema datoriilor statului catre mediul privat.
O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie – 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performana stabilite pentru finele lunii iunie si in cadrul careia se discuta si despre un nou set de prognoze macroeconomice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.