Reorganizare a politiei si cresterea infractionalitatii

Reorganizare a politiei si cresterea infractionalitatii

0 130

Senatorul social-democrat Lia Olguta Vasilescu este de parere ca masurile luate de CSAT privind reorganizarea politiei, prin care se desfiinteaza 2.685 de posturi de politisti din mediul rural, vor duce la cresterea gradului de infractionalitate in Romania, in conditiile in care peste 60% din populatia tarii sustine ca nu se mai simte aparata pe strazi.
Lia Olguta Vasilescu a criticat, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Craiova, si decizia de trecere a structurilor de ordine publica si a politiei rutiere in subordinea primarilor, sustinand ca acesti politisti nu vor mai avea posibilitatea sa evolueze in cariera in conditiile in care vor fi la mana edililor si vor trebui sa faca tot felul de compromisuri pentru a-si mentine locul de munca.
„Peste 60% din populatia Romaniei spune ca nu se mai simte aparata pe strazi, iar 77% dintre craioveni spun acelasi lucru. Am vrut sa vedem daca noile masuri luate de CSAT pentru reconfigurarea sistemului de ordine publica, prin transferul de personal si responsabilitati in coordonare administratiei locale, va ajuta populatiei Romaniei sa fie mai protejata pe strazi, iar cifrele pe care le-am aflat sunt absolut ingrijoratoare, cel putin pentru mine. Intr-o prima etapa a subminarii activitatii politiei s-au desfiintat 2.685 de posturi de politie rurala, masura fara precedent in Romania, care a lasat fara asistenta politiei 13.285 de sate si aproximativ 10.250.000 de locuitori din mediul rural, ceea ce inseamna peste 50% din populatia Romaniei daca ar fi sa ne luam dupa datele care se prefigureaza a fi in ultimul recensamant efectuat”, a afirmat Lia Olguta Vasilescu.
Ea a subliniat ca efectivele politiei sunt insuficiente, ceea ce ar situa Romania pe locul 23 intre tarile UE cu referinta ca celelalte tari care au scazut numarul politistilor au facut acest lucru pentru ca infractionalitatea era in scadere.
„In ciuda acestei stari de fapt, salariile personalului din politie au scazut cu aproximativ 40 la suta, iar ultima lovitura este aceasta trecere a politiei de ordine publica si a politiei rutiere in subordinea primarilor. In conditiile in care primarul va coordona activitatile informativ – operative ale politistilor, va evalua politistii fara sa aiba studii de specialitate, in mod sigur va fi un efect devastator pentru ceea ce va insemna infractionalitatea in perioada urmatoare. De asemenea, primarul va avea acces la date informativ-operative pe care le va putea exploata in interes propriu. In conditiile in care poti sa evaluezi politistul, este foarte clar ca si aceasta structura va fi politizata foarte mult in perioada urmatoare”, a sustinut Vasilescu.

Senatorul social-democrat a mai spus ca in CSAT nu a fost luat in seama nici schimbul permanent de informatii intre formatiunile operative si cele de ordine publica pe segmentul persoanelor disparute in imprejurari suspecte, persoanelor care sunt urmarite la nivel local si national.
„Politia nationala va suferi o pierdere de circa 10.000 de lucratori care vor trece in subordinea administratiei locale si evolutia in politie a celor trecuti in subordinea primarilor este cvasi-blocata, pentru ca ei nu vor putea sa creasca in cariera nefiind evaluati de persoane care se pricep la acest lucru, ci vor fi evaluati de primari, cel mai probabil pe criterii politice. Chiar nu realizez ce au avut in cap cei din CSAT cand au luat aceasta masura care va duce nu la stoparea infractionalitati, ci, dimpotriva, la cresterea acestui fenomen in perioada urmatoare”, a opinat Lia Olguta Vasilescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.