Reactii la atacul lui Basescu la adresa Justitiei

Reactii la atacul lui Basescu la adresa Justitiei

0 563

Saptamana trecuta a marcat o noua iesire tipica lui Basescu Justitia fiind cea care a fost vizata. Acesta a declarat joi ca modul in care justitia a actionat a tinut Romania in afara spatiului Schengen, chiar daca in mod nedrept.
„In mod categoric, modul cum a actionat justitia, si cand spun justitie ma refer la intregul sistem, nu neaparat procurori, judecatori sau chiar politisti, ne-a tinut in afara spatiului Schengen, chiar daca nedrept. Dar a fost o justificare, pentru un stat in mod deosebit, sa aduca in mod real lipsa de incredere cu privire la justitie”, a spus Basescu, cu prilejul reuniunii Comisiei MCV, care a avut loc la Ministerul Justitiei.
Seful statului a mai spus ca justitia nu se poate substitui Executivului, sustinand ca exista semnale venite de la Comisia Europeana cu privire la modul in care justitia decide „castigatorii” unor proiecte europene.
Redam reactiile la atacul Justitiei nejustificat si cu incalcarea grava a Constitutiei:

Asociatia Magistratilor: Judecatorii Romaniei nu accepta nici tonul, nici mesajul dictatorial al presedintelui tarii
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) condamna discursul presedintelui Traian Basescu de la reuniunea comisiei MCV de la Ministerul Justitiei si il acuza ca ii cheama la ordine pe magistrati, „pe un ton dictatorial” si ii infrunta „ostil, amenintator”, potrivit unui comunicat al AMR citat de Agerpres. „Judecatorii Romaniei nu accepta nici tonul, nici mesajul dictatorial al presedintelui tarii, a carui numire, printre altele, trece prin filtrul Curtii Constitutionale”, sustine AMR.
„Intr-un stat politienesc, in care se cladesc tot mai multe parghii prin care justitia sa fie controlata, ingenunchiata, in care legile se fac de pe azi pe maine si se modifica chiar inainte de a intra in vigoare, in care serviciile secrete isi maresc bugetul, iar pentru justitie nu se gaseste nici macar maruntis, in care reformele exista doar in vorbe si prestatii televizate, un presedinte, intr-un ton dictatorial, isi poate permite sa cheme la ordine magistratii, sa-i infrunte ostil, amenintator, sa-i blameze si sa-i terfeleasca in piata publica din postura parintelui natiunii caruia i se recunoaste dreptul de a-si stigmatiza, la stalpul infamiei, oamenii legii”, se arata in comunicat.
AMR precizeaza ca „statul, la randul lui, este supus legilor si normelor constitutionale si nu poate incalca legea fara sa fie sanctionat, ca hotararile judecatoresti sunt pronuntate in baza legilor pe care se afla si semnatura presedintelui, ca nerespectarea actului de justitie si instigarea la nerespectarea actului de justitie atrag repercusiuni tot prin lege stabilite si ele se pot repercuta inclusiv asupra celor care le-au zamislit”.
„Statul este unicul debitor care isi permite, prin vadit abuz de putere, sa stabileasca el, deasupra legii fundamentale, conditiile in care sa-si satisfaca creditorii, care nu sunt altii decat cetatenii tarii”, considera Asociatia Magistratilor care precizeaza ca „judecatorii si procurorii Romaniei nu accepta nici tonul, nici mesajul dictatorial al presedintelui tarii, a carui numire, printre altele, trece prin filtrul Curtii Constitutionale”.
„Este nefiresc sa ni se aminteasca noua, judecatorilor, de echilibrul puterilor in stat, in conditiile in care, prin vointa politicului, justitia este scoasa la mezat pe taraba galcevilor politice sterile, i se neaga statutul de putere in stat, este obligata sa functioneze in parametrii bugetari la limita subzistentei, iar denigrarea ei a devenit politica de stat.
Da, sunt legi pentru judecatori. Dar sunt legi si pentru presedintele Romaniei, legi pe care acesta trebuie sa le respecte si care i se aplica asa cum se aplica fiecarui cetatean al acestei tari”, incheie comunicatul AMR.

CSM are „rezerve” fata de „corectitudinea de fond” a criticilor lui Basescu
Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima „rezerve cu privire la amplitudinea si corectitudinea de fond” a declaratiilor facute de presedintele Traian Basescu, care a formulat joia trecuta o serie de critici legate de deciziile unor judecatori, in special in ceea ce priveste licitatiile pentru atribuirea contractelor europene si o serie de drepturi salariale castigate in instanta.
Afirmand ca „este esential ca astfel de atentionari, venite de la presedintele Romaniei, sa fie analizate cu calm si echilibru, fara a naste emotii suplimentare nici la nivel interinstitutional, nici in randul opiniei publice”, CSM precizeaza ca „priveste cu multa seriozitate aceste atentionari, exprimandu-si, in acelasi timp, rezerve cu privire la amplitudinea si corectitudinea de fond a acestor atentionari”, potrivit unui comunicat de presa.
CSM a transmis o solicitare Administratiei Prezidentiale „pentru a obtine detalii in legatura cu scrisoarea Comisiei Europene referitoare la achizitia publica la care a facut referire presedintele Romaniei” in discursul sustinut joi, 3 noiembrie, cu ocazia reuniunii Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei
Atunci, Traian Basescu afirmase ca s-a primit o scrisoare din partea Comisiei Europene in care Romania era avertizata ca nu se vor mai acorda finantari pentru „proiectele in care justitia a stabilit cine este castigatorul”.
„Atentie! Chiar ieri s-a primit o scrisoare legata de o licitatie pentru un tronson de autostrada. A spus: ‘Da, daca asa a spus justitia, finantati din bani de la buget, dar nu cu bani europeni’. Este a doua astfel de reactie a Comisie Europene in timp foarte scurt”, spunea Traian Basescu.
In replica, CSM noteaza ca, in cazul derularii unor achizitii publice, „instanta se refera la posibilele neconcordante, incorectitudini, pe parcursul derularii achizitiei, care privesc autoritatea ce deruleaza procedura de achizitie”.
„In acest moment, CSM considera ca este inoportun si periculos a acuza justitia de insuccesul unei achizitii publice si ca este necesara efectuarea unor analize a faptelor alegate”, se arata in comunicatul citat.
In comunicatul CSM se da o replica si criticilor formulate de Traian Basescu cu privire la stabilirea unor drepturi salariale prin intermediul instantelor de judecata.
„CSM este constient de dificultatea prin care trece Romania azi, inclusiv din perspectiva achitarii arieratelor datorate de stat cu titlu de restante date prin hotarari judecatoresti”, dar „mare parte din aceste arierate provine din anii 2001, 2003 pana in 2008, iar vina existentei acestor arierate nu e neaparat a sistemului judiciar”.
CSM a ales sa-si argumenteze afirmatia cu exemplul majorarii salariilor cu 50% pentru peste 100.000 de cadre didactice si angajati din sistemul de educatie, in toamna anului 2008, in urma unui vot unanim al Parlamentului, fara a se specifica nici atunci sursa de finantare, ceea ce nu a impiedicat promulgarea legii de catre Traian Basescu, in ciuda opozitiei premierului de atunci, Calin Popescu Tariceanu.
„Mai mult, Curtea Constitutionala a precizat in doua randuri ca aceasta lege este constitutionala. Prin urmare, toate aceste persoane si-au castigat drepturile salariale in instanta in mod corect, tocmai pentru a respecta o lege adoptata de Parlament si promulgata de Presedintele Romaniei. Or, Parlamentul, spre exemplu, nu a indicat sursa financiara din care ar trebui platite sumele de bani, dar s-a cerut ca acest lucru sa fie facut de instante”, noteaza CSM.
„CSM, in calitate de garant al independetei justitiei, isi manifesta preocuparea pentru eficientizarea justitiei si cere responsabilitate tuturor actorilor de pe scena publica”, se arata in incheierea comunicatului.

Cartel Alfa isi exprima dezaprobarea fata de declaratiile presedintelui in legatura cu justitia
Confederatia Nationala Sindicala ‘Cartel ALFA’ isi exprima profunda dezaprobare fata de declaratiile presedintelui Traian Basescu in legatura cu puterea judecatoreasca din Romania, se arata intr-un comunicat al ‘Cartel ALFA’.
Confederatia Nationala Sindicala ‘Cartel ALFA’ considera ca, desi justitia din Romania nu este perfecta, ca desi in solutionarea proceselor exista intarzieri, cateodata justificabile cu greu, iar uneori chiar nejustificate, ca, desi nu exista intotdeauna consecventa, iar practica judiciara nu este in toate cazurile unitara, indemnul presedintelui ca judecatorii sa nu pronunte hotarari prin care sa se dispuna restituirea catre angajatii din mediul bugetar a unor drepturi salariale restante, precum si cererea sa ca judecatorii sa nu admita contestatiile facute in licitatiile publice sunt abateri mult mai grave, prin afirmatii presedintele incalcand grav Constitutia Romaniei si principiul fundamental al separatiei puterilor in stat.
“A cere judecatorilor sa pronunte o anumita hotarare judecatoreasca, in functie de contextul politic sau economic, adica ignorand legea, este o grava eroare, care neaga Romaniei statutul de stat democratic. Daca o astfel de solicitare vine, in mod public, din partea presedintelui, acesta este un act direct de ingerinta in activitatea justitiei, de incalcare a independentei acesteia, si contravine Constitutiei Romaniei, creand o puternica presiune asupra magistratilor care, intr-un real stat democratic, trebuie sa se bucure de toata libertatea in momentul in care decid si pronunta o hotarare judecatoreasca”, se arata in comunicatul Cartel Alfa.
Confederatia Nationala Sindicala ‘Cartel ALFA’ considera ca, dupa declaratiile presedintelui referitoare la desfiintarea statului social, actualele declaratii fac parte dintr-o adevarata campanie de construire a unui stat dictatorial, in care se urmareste eliminarea tuturor componentelor democratice: dialogul si participarea partenerilor sociali la decizie, eliminarea manifestatiilor publice, reducerea Justitiei la un simplu element de decor.
CNS ‘Cartel ALFA’ considera aceasta un abuz, de vreme ce Constitutia prevede ca justitia se infaptuieste in numele legii, iar judecatorii se supun numai legii, nu intereselor unui partid politic aflat la putere.
Confederatia cere tuturor partidelor parlamentare sa vegheze sa nu se incalce prevederile articolului 1 din Constitutia Romania, unde se specifica, la aliniatul 4, ca “Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale”.

Crin Antonescu: Atacul lui Traian Basescu la adresa justitiei este temei pentru suspendarea presedintelui
Atacul presedintelui Traian Basescu la adresa judecatorilor este un temei pentru declansarea procedurii de suspendare din functie a sefului statului, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, liderul PNL, Crin Antonescu.
El a aratat ca Partidul National Liberal va participa la o procedura parlamentara de suspendare si, ulterior, de demitere din functie a sefului statului indata ce procedura „va avea sansa politica de fi transpusa in realitate”, liderul liberal considerand ca afirmatiile lui Traian Basescu privind justitia sunt de „maxima gravitate”.
„Ceea ce presedintele Traian Basescu a facut in fata judecatorilor este, probabil, cel mai grav, cel mai important abuz, cea mai semnificativa incalcare a normelor fundamentale ale statului de drept si ale regimului democratic din Romania. Trecand cu brutalitate peste orice spirit si peste litera Constitutiei, presedintele s-a erijat, asa cum s-a autocalificat, intr-un diriginte care impune puterii judecatoresti ce trebuie sa faca, cum trebuie sa faca si cand trebuie sa faca. Ceea ce a facut Traian Basescu este complet inacceptabil intr-un stat de drept, este un motiv, un temei de declansare a procedurii de suspendare si, ulterior, demitere a presedintelui. PNL va fi parte a initierii acestei proceduri imediat ce va avea sansa politica sa fie transpusa in realitate”, a spus Antonescu.
El a precizat ca PNL se va implica in proceduri de suspendare si apoi de demitere a sefului statului in mod sigur dupa alegerile parlamentare, programate la termen in 2012, cand ar urma sa se schimbe majoritatea in Legislativ, iar la referendumul de demitere populatia ar vota pentru aceasta actiune.
„Ce se intampla, care sunt pasii concreti? Sunt pasii prevazuti de Constitutie in cazul suspendarii. Vom face acest lucru atunci cand va exista conjunctura politica pentru ca un asemenea demers sa aiba sanse de reusita pentru a ajunge la judecata suprema intr-un astfel de caz, care este judecata alegatorilor intr-un referendum. Nu acum, cel tarziu si cu siguranta, dupa alegerile parlamentare, cand Romania va avea un parlament legitim, pentru ca astazi nu are un parlament legitim”, a sustinut Antonescu, aratand ca actuala majoritate parlamentara este rezultatul faptului ca „presedintele tarii a patronat o actiune de trafic de voturi”.
In acest context, presedintele PNL a afirmat ca Traian Basescu a lansat criticile la adresa judecatorilor „cu tupeul unui fost si, probabil, viitor inculpat”.
„Domnul presedinte, pana la a vedea si a evalua al cui sef este, trebuie sa stie ca are oricum un sef, ca exista legea in fata careia el este egal cu toate celelalte institutii si cu toti ceilalti cetateni si careia ii este definitiv si iremediabil supus. Pentru tupeul cu totul remarcabil al unui fost si, probabil, viitor inculpat de a bate cu pumnul in masa judecatorilor, e bine sa stie acest lucru”, a declarat Antonescu.
De asemenea, liderul PNL si-a argumentat criticile la adresa sefului statului prin faptul ca presedintele a sustinut ca judecatorii trebuie sa tina seama de sursa de finantare atunci cand dau anumite decizii favorabile bugetarilor care isi cer drepturi salariale in instante.
„Apropo de raporturile cu statul, domnul presedinte a mai spus ceva, dar este deja un rafinament. A spus ca, in fata justitiei, regimul statului nu este acelasi ca al cetateanului, ca daca eu ma judec cu domnul Ciprian Dobre (deputat PNL, cu care Antonescu a sustinut conferinta de presa de duminica – n.r.) si hotaraste justitia ca ii datorez niste despagubiri, pe mine nu ma intreaba daca am sau nu am acesti bani, ci ma condamna sa-i dau banii, dar statul, pentru ca, intamplator, are un guvern tembel si corupt, nu are bani si, ca atare, ne spune domnul Basescu, indirect, trebuie sa beneficieze de alt regim”, a sustinut Antonescu.
In context, el l-a indemnat ironic pe presedinte sa mearga si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului sa „dea cu pumnul in masa” pentru anumite decizii. „Dar de ce nu protesteaza domnul Traian Basescu, de ce nu face un drum pana la curtile europene, unde cetateni romani au castigat inclusiv drept la despagubiri financiare pe care le suporta statul roman – de ce nu face un drum pana acolo si sa faca pe dirigintele putin, sa bata cu pumnul in masa si sa le spuna celor de la CEDO ca Romania lui si a lui Boc nu are bani?”, a afirmat Crin Antonescu.
Liderul liberal a transmis un „mesaj de solidaritate si incurajare catre toti magistratii, toti judecatorii care sunt victimele acestei incalcari a statului de drept”. „Ei trebuie, si le cerem asta – cu tot respectul -, sa reziste, sa-si respecte conditia de putere in stat, sa-si respecte conditia de independenta si sa actioneze in exercitiul magistraturii lor, exclusiv in respectul si supunerea fata de lege”, a afirmat Crin Antonescu.

Victor Ponta: Declaratiile sefului statului referitoare la justitie, motiv de suspendare. „O gandire caracteristica lui Gaddafi”
Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat vineri ca declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la justitie pot fi un motiv de suspendare a acestuia din functie, relateaza Agerpres.
”In 15 ani in loc sa evoluam ca tara democratica am involuat si declaratiile lui Basescu nici macar Ceausescu nu le-a facut. Daca o Justitie trebuie sa judece cum spune presedintele tarii, eu nu cred ca noi putem avea alta pozitie decat ca trebuie sa il schimbam pe presedinte”, a spus Ponta, la Targoviste.
El a precizat ca declaratiile presedintelui Traian Basescu constituie un motiv de suspendare a acestuia din functie.
”La ce a facut Basescu ieri (n.r. joi), cand s-a rastit la judecatori si le-a zis cum sa judece si sa nu indrazneasca sa mai judece si le-a spus judecatorilor sa stabileasca ei sursa bugetara, pai asta e treaba judecatorilor, sa stabileasca sursa bugetara? Categoric declaratiile acestea sunt motiv de suspendare. Cum adica nu poti sa dai o hotarare judecatoreasca daca nu spui de unde da debitorul banii? (…) O asemenea gandire poate fi caracteristica pentru Gaddafi”, a mai spus Victor Ponta.
In ceea ce priveste suspendarea sefului statului, Ponta a spus ca in momentul in care va exista sansa ca un asemenea demers sa reuseasca, nici el, si nici liderul PNL, Crin Antonescu, nu vor ezita sa-l initieze.
”Ideea e nu sa initiem, ideea e sa si reusim si imediat ce avem un vot in plus nu o sa ezit nicio secunda, nici eu si nici domnul Antonescu”, a aratat acesta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.