Caju (Anacardium occidentale)

Caju (Anacardium occidentale)

0 195

Caju-ul este originar din Brazilia si face parte din aceeasi familie cu mango si fisticul. In secolul 16, exploratorii portughezi au introdus aceasta planta in alte regiuni tropicale precum India si unele tari africane, unde sunt cultivate si astazi, cei mai mari producatori de caju din lume fiind India, Brazilia, Mozambic, Tanzania si Nigeria.
Este inedit datorita celor doua tipuri de fructe pe care le ofera: un fruct proaspat, denumit “mar de caju” si unul uscat denumit “aluna de caju”. Caju-ul proaspat este de fapt un fruct fals, creat prin hipertrofierea pedunculului floral, care ajunge la marimea unei pere mici. Are suprafata lucioasa si fragila, de culoare de la galben la rosu aprins, iar pulpa este fibroasa. Fructul adevarat este cel uscat, care creste la baza caju-ului proaspat; este asemanator migdalei sau alunei, fiind acoperit cu o coaja dura, care inchide o samanta uleioasa, comestibila.
Planta in sine cunoaste si alte utilizari, in afara de cele alimentare: din coaja se obtine o vopsea, din fruct se obtine alcool si otet, iar prin presare la rece, un ulei foarte apreciat.
Arborele de caju devine materie prima pentru obtinerea cauciucului si a unui lichid folosit ca baza pentru vopseluri. Sucul, de culoare tuciurie, rasinos si caustic, se foloseste in medicina, avand proprietati antibacteriene. Valoarea arborelui de caju se datoreaza si lemnului sau pretios sau uleiului extras, folosit in industria auto, ca agent anticoroziv, adeziv sau hidroizolator.
Este recomandat de nutritionisti ca ingredient sanatos in cadrul unor diete, fie ele pentru slabit sau tonifierea organismului, datorita continutului scazut de grasimi. In comparatie cu nucile de pecan, alunele si nucile, caju are si un continut bogat de proteine, fibre, potasiu, fier si zinc.
De asemenea, laptele din caju este un bun substitut pentru laptele de vaca. In cantitati moderate o alimentatie sanatoasa este completata de acesta.
Pe langa proteine, fibre, potasiu, fier si zinc in compozitia caju-ului se regasesc si vitaminele din complexul B, vitamina E. Grasimile compuse din acid oleic continute sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, iar substantele minerale reduc tensiunea arteriala, protejand totodata si sistemul osos.
Uleiul de caju are aplicabilitate medicinala, fiind demonstrate proprietatile sale antibacteriene. In unele parti ale lumii, coaja arborelui este folosita pentru prepararea de ceaiuri antidiuretice, din pudra de seminte se extrage un antivenin, iar uleiul este utilizat in tratarea afectiunilor dermatologice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.