Obtinerea permisului auto schimbari majore

Obtinerea permisului auto schimbari majore

0 236

Imensul numar de accidente, multimea de victime ce sunt intalnite pe sosele obliga autoritatile sa introduca modificari pentru obtinerea permiselor auto. La acestea ar trebui adaugat si fraudele depistate in obtinerea permisului, atat la „interne” cat si la „sanatate”.

Modificari propuse de Ministerul Administratiei si Internelor
MAI a lansat pe pagina oficiala a ministerului, spre dezbatere publica, un nou proiect de lege ce vizeaza modificarea normelor dupa care se desfasoara examenul pentru obtinerea permisului de conducere. Proiectul va fi supus dezbaterii pana pe data de 13 august, iar persoanele interesate pot trimite propunerile lor la adresa legislatie@mail.gov.ro.
Printre noutatile propuse se numara si faptul ca:
– Proba teoretica si practica se da in zile diferite, iar proba teoretica se poate sustine in orice zi pana in ziua anterioara sustinerii probei practice.
– Accesul candidatilor la aplicatia informatica se realizeaza pe baza unui bon de ordine care contine un cod de bare, inmanat de lucratorii serviciilor publice comunitare, la intrarea in sala de examinare. Codul de bare identifica intrebarile la care va raspunde un anumit candidat si are valabilitate doar in ziua emiterii.
Testul de examen este precedat de 3 intrebari de acomodare. Indiferent de corectitudinea raspunsurilor la cele trei intrebari de acomodare, candidatul va trece la solutionarea testului propriu-zis.
(1), fiecare intrebare putand contine unul sau mai multe raspunsuri corecte. Candidatul poate raspunde la fiecare intrebare afisata in ordinea aparitiei acestora, sau poate amana raspunsurile, revenind ulterior asupra lor.
(2) Testul este generat de sistemul informatic prevazut la art.4 alin.
(3) Examenul intrerupt datorita unor defectiuni tehnice se reia de indata ce au fost inlaturate cauzele acestora.
(4) Evaluarea raspunsurilor se aduce la cunostinta candidatului in mod direct, prin afisarea in timp real pe ecranul de examinare, a rezultatului general si a calificativului final. Pe ecran este afisat si contorul de timp.
(5) Pe timpul desfasurarii probei teoretice, sistemul informatic preia 3 imagini faciale ale candidatului, care se tiparesc pe anexa la testul de examen.
Soferii au obligatia sa verifice starea tehnica a masinii inainte de a plecat la drum: control sumar al anvelopelor, franelor, directiei etc.

Si Ministerul Sanatatii impune reguli noi
Persoanele cu tulburari grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acuta, cu afectiuni neurologice grave, crize de epilepsie sau alte tulburari subite ale starii de constienta, alcoolicii si consumatorii de droguri nu vor mai putea obtine permise auto si nici nu isi vor mai putea reinnoi vechiul permis, in cazul in care detin deja unul. Noile prevederi sunt incluse intr-un proiect de ordin al ministrului Sanatatii privind normele minime pentru aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, in acord cu directivele Uniunii Europene, potrivit Mediafax.
Potrivit proiectului de act normativ, comisia de examinare poate obliga candidatul sa faca un examen medical de specialitate, in cazul in care il suspecteaza pe acesta ca ar avea o boala incompatibila cu obtinerea permisului de conducere.
Candidatii care solicita obtinerea permisului de conducere grupa 1 (motociclete simple sau cu atas, scutere, autovehicule, cu si fara remorca, a caror masa totala maxim autorizata nu depaseste 3.500 kilograme) sunt obligati sa efectueze un examen medical in cazul in care devine evident, la intocmirea formalitatilor necesare sau in timpul probelor de examinare pe care trebuie sa le sustina inainte de obtinerea permisului de conducere, ca prezinta una sau mai multe din afectiunile medicale prevazute in noul act normativ.
Candidatii care vor sa obtina un permis de conducere grupa 2, profesionisti (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E), sunt obligati sa efectueze examenele medicale inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere. Ulterior, acesti soferi vor fi obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori isi reinnoiesc permisul de conducere.
In cazul in care exista motive de indoiala cu privire la acuitatea vizuala a candidatului care solicita permis de conducere, acesta este examinat de o unitate de asistenta medicala autorizata. In plus, nu vor mai fi emise sau reinnoite permise de conducere pentru solicitantii sau soferii care prezinta probleme in ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care sufera de diplopie (vedere dubla).
Potrivit noilor norme, permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reinnoite nici pentru candidatii sau soferii care prezinta afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor ce fac periculoasa conducerea unui autovehicul, in cazul celor cu tulburari grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acuta sau care nu sunt deplin constienti de implicatiile acesteia, cu afectiuni neurologice grave, in afara cazurilor in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat, cu crize de epilepsie, tulburari mentale grave, dar si pentru persoanele care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc, cat si celor care consuma constant droguri.
In schimb, soferii amatori cu insuficienta renala grava sau care au suferit un transplant de organe vor putea obtine in continuare permise auto, la fel ca cei care au un implant artificial ce nu afecteaza capacitatea lor de a conduce. Acestia trebuie sa prezinte un aviz medical autorizat si, daca este necesar, sa efectueze controale medicale periodice. In cazul persoanelor care sufera de epilepsie, este necesara trecerea unei perioade de 10 ani fara crize si fara administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obtine un permis auto categoria 1.
Potrivit proiectului, exista o regula generala care prevede ca permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite nici pentru candidatii sau soferii care prezinta afectiuni ce nu sunt mentionate in aceste norme, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate functionala care poate afecta siguranta rutiera, in afara situatiilor in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat si, daca este necesar, cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.