Intoarcerea sasilor la Brasov
Sasii din Brasov s-au reintors in orasul lor natal, Kronstadt. Brasovul a redevenit pentru cateva zile vechiul burg german de altadata.
Nu mai putin de 350 de nemti care au plecat imediat dupa Revolutie in tara lor de origine s-au intors in Romania pentru a revedea locurile unde au copilarit. Acestia si-au revazut cu mare placere prietenii, vecinii si colegii din trecut.
Multi dintre sasii plecati din Cristian, judetul Brasov, s-au întors dupa doua decenii în comuna în care au crescut, au învatat sau au muncit. Sutele de nemti s-au trezit de dimineata si au pornit spre biserica. Au luat parte la o slujba speciala într-unul dintre cele mai vechi lacase de cult din localitate, iar fanfara i-a însotit apoi pana la Caminul Cultural, un alt asezamant ridicat de sasi pe vremuri.
„Petrecerea se afla abia la a doua editie, însa se bucura de mare succes în randul sasilor plecati de aici în Germania. S-au adunat 350 de persoane, iar sarbatoarea respecta traditiile si disciplina saseasca, astfel încat cei mai în varsta îsi amintesc cu nostalgie, iar cei mai tineri descopera o lume noua si interesanta”, a spus Dragos Serafim, primarul comunei Cristian, citat de cotidianul Adevarul.
Nemtii au gatit mancaruri traditionale si au pregatit sala pentru petrecere.
„Sunt momente extrem de emotionante. Aici sunt oameni pe care nu i-am mai vazut de 20-30 de ani, cu care nu ma întalnesc în Germania, desi cu totii locuim acolo. Am venit si cu copiii, pentru ca acestia nu cunosc si nu sunt obisnuiti cu disciplina saseasca, cu care pot lua contact doar aici. Sasii urmeaza ceasul traditiei, fara sa se abata cu nimic. Farfuriile au fost asezate cu sfoara, asa cum se întampla pe vremuri. As vrea sa cred ca si copiii nostri vor duce mai departe aceste obiceiuri. Oricum, noi nu vom vinde niciodata casa de aici”, a spus Dana Trost, stabilita în Germania, citata de acelasi cotidian.
Colonizarea sasilor transilvaneni in podisul intra-carpatic a fost initiata de regele Geza al II-lea (1143-1163). Sasii erau supusi regelui, adica direct puterii centrale; isi pastrau dreptul cutumiar german si-si alegeau liber juzii. Chemati in mod explicit pentru apararea Coroanei, trebuiau doar sa predea camarii regale o parte din veniturile lor si sa indeplineasca obligatia serviciului militar. Potrivit Diplomei andreene (1224), data de Andrei al II-lea, sasii stabiliti „de la Orastie si pina la Drauseni” trebuiau sa fie un popor si sa asculte de un jude instalat de rege. Incepand cu secolul al XIV-lea, autonomia domeniului auto-administrat de sasi s-a extins neintrerupt pana ce, in 1486, Matei Corvin a poruncit unirea tuturor sasilor aflati pe „pamantul craiesc” in „Universitatea saseasca” (Universitas Saxonum), potrivit dreptului sibian. Acesta este un eveniment important in dezvoltarea sasilor in procesul lor de devenire ca natiune politica.