Fabrica de zahar Bod – NU este dorita de nimeni
Fabrica de zahar de la Bod, ca multe alte relicve ale industriei comuniste, se afla pe linia de plutire a economiei noastre. Datoriile de la Fisc, care depasesc jumatate de milion de lei, a scos unitatea de prelucrare a sfeclei de zahar la licitatie.
Pentru ca nu a venit absolut nimeni sa se intereseze de soarta fabricii brasovene, pretul initial de 800 000 de lei al terenului a fost scazut la jumatate.
Situatia dramatica in care se gaseste fabrica de sfecla de zahar se datoreaza faptului ca din ’89 pana acum s-a schimbat modul de productie al fabricilor de zahar de la noi – Romania a ajuns sa importe zahar brut pentru procesare pentru ca era mai ieftin decat sa prelucreze zahar din sfecla.
Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Brasov scosese la licitatie 42.000 de metri patrati si constructii adiacente – o ferma compusa din saivan, doua magazii, bazin de apa.
„Nici la acest termen nu s-a prezentat nimeni. Conform procedurii, la noul termen de licitatie a terenului, care urmeaza sa fie stabilit, pretul va fi redus la 50% fata de cel de scoatere la vanzare, respectiv 800.000 de lei (inclusiv TVA)”, explica Lucian Voinescu, seful Finantelor Publice din Brasov.
Din fericire, ieri, 17 august 2010, scoaterea la licitatie de catre Finantele Publice din Brasov, a cantinei si a silozurilor de la Fabrica de Zahar Bod, a fost anulata. Conducerea soceitatii a incheiat un acord cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin care s-au esalonat datoriile de 1,2 milioane de lei, plus TVA.
Patronul fabricii, Dan Tartaga, a declarat ca restantele catre creditori nu constituie o problema financiara pentru societate, in contextul in care din data de 20-25 septembrie va incepe productia de zahar.
„La aceasta ora ne concentram pe recoltarea sfeclei de zahar. Avem contracte cu peste 1.200 de cultivatori de sfecla de zahar din Brasov, Covasna si Mures si va spun sincer ca ma bucur ca putem tine pe linia de plutire societatea, in contextul in care sunt problem cu acordarea subventiilor, noi i-am ajutat pe fermieri cu samanta de calitate, tratata corespunzator. Este o chestiune de cateva zile si intram in normal”, a precizat Dan Tartaga, pentru „Adevarul de Seara”.