Energia electrica s-ar putea scumpi din ianuarie 2012
Pretul energiei electrice pentru consumatorul final se va majora cu circa 2,5 procente de la 1 ianuarie odata cu aplicarea Ordonantei privind alocarea certificatelor verzi pentru productia de energie electrica, a anuntat Maria Manicuta, reprezentant al Agentiei Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), intr-un seminar dedicat energiilor regenerabile.
„De la 1 noiembrie 2011 se poate aplica Ordonanta 220 privind promovarea energiei electrice prin resurse regenerabile iar pana la sfarsitul anului vom avea o lege de aprobarea acestei Ordonante. ANRE face deja acreditarea producatorilor existenti care ar urma sa beneficieze de certificatele verzi si este posibil ca fata de pretul actual sa avem o crestere cu 2,5% a pretului la consumatorul reglementat”, a spus reprezentantul ANRE.
Potrivit Ordonantei, in luna decembrie producatorii acreditati vor putea primi echivalentul a doua gigacalorii pe MW ora, echivalentul electricitatii livrate in sistem in luna noiembrie. ANRE acrediteaza in aceste zile producatorii care vor beneficia existand fie acreditari permanente, fie acreditari provizorii, fie acreditari temporare pentru cei care utilizeaza biomasa, urmand ca in urmatoarele sase luni Ministerul Economiei si cel al Agriculturii sa stabileasca o modalitate de clasificare a originii biomasei asa cum cere Comisia Europeana.
Reprezentantii Ministerului Economiei au declarat ca Romania are cea mai mare schema de sprijin pentru energiile regenerabile, de circa 10 miliarde euro, scopul fiind acela ca 24% din consumul national de energie in 2020 sa fie reprezentant de energia verde. „Romania are cea mai generoasa schema de sprijin in acest domeniu si speram ca schema sa produca astfel plus valoare in economie nu doar prin atragerea investitorilor, ci si prin productia in tara a utilajelor din domeniu”, a declarat Mircea Cotosman, consilier al ministrului Economiei, Ion Ariton.
Asociatiile de producatori de energie sustin ca schema este bine venita insa unele modificari ale legii de aplicare ar putea ingreuna accesul investitorilor la aceasta schema. „Monitorizarea efectuata de ANRE si obtinerea, in prealabil, de la Comisia Europeana a unei notificari pentru capacitatile de productie de peste 125 mW/h ar putea afecta apetitul investitorilor si atragerea finantarii in domeniu. De asemenea schema care combina fondurile europene cu certificate verzi i-ar putea face pe unii producatori sa renunte la fondurile europene deoarece nu aduc beneficiile scontate”, a declarat, la randul sau, Dana Duica, director executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.
In acest context, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania, a mentionat ca noua schema va duce la o crestere a preturilor energiei de circa 8 lei pe mW/h din 2012. „Consumatorul final va plati aceasta scumpire estimata intai la 10 la suta de ANRE, apoi la 4,7% de unii producatori, si mai nou, la 2,5 procente. Totusi sugeram alta abordare in modul in care se aloca aceste certificate pentru a usura accesul investitorilor. Insa aceasta lege ar putea asigura ieftinirea energiei la preturile in piata”, a precizat Ion Lungu.