Secretul insomniei – descifrat!

Secretul insomniei – descifrat!

0 311

Speranta pentru insomniaci: acele impulsuri electrice din creier, considerate „cheia” pentru a avea un somn bun, nederanjat de zgomote, au fost identificate de cercetatorii de la Harvard Medical School, al caror studiu a fost publicat recent in revista Current Biology, relateaza bbc.co.uk.
Un anumit proces din creier joaca un rol esential in procesul de „blocare” a sunetelor pe durata somnului , fiind mai eficient la anumite persoane decat la altele. Potrivit medicilor de la Harvard Medical School din Boston, efectele acestui proces pot fi chiar stimulate, cu ajutorul terapiei, medicamentelor sau dispozitivelor electronice.
La acest studiu au participat 12 voluntari ale caror creiere au fost analizate de cercetatori timp de trei nopti, in timpul somnului.
Prima noapte a fost linistita, insa, in timpul celei de-a doua si a treia, voluntarii s-au confruntat cu diverse sunete, provenind de la soneriile telefoanelor mobile, traficul auto si aerian si zgomotele produse de anumite echipamente medicale.
Voluntarii au fost monitorizati in fiecare noapte cu ajutorul unor electroencefalograme (EEG), care inregistreaza activitatea electrica a creierului.
Medicii americani, coordonati de Jeffrey Ellenbogen de la Harvard Medical School, au descoperit astfel cateva tipare neuronale, cunoscute sub denumirea de „suruburi neuronale”, despre care se crede ca ar bloca efectele sunetelor si ale altor informatii senzoriale in momentul in care acestea sunt procesate de creier.
Voluntarii care au prezentat cele mai puternice „suruburi neuronale” in noaptea linistita au fost aceia care au prezentat cel mai scazut risc de a se trezi in timpul celei de-a doua si a treia nopti, iar unii dintre ei nici nu au constientizat faptul ca somnul lor a fost intrerupt.
„In ultimii ani, s-a descoperit faptul ca suruburile neuronale sunt generate de talamus. Deoarece talamusul este un fel de poarta de intrare a informatiilor senzoriale catre creier, s-a emis ipoteza potrivit careia aceste suruburi reprezinta markeri ai procesului de blocare a zgomotelor in timpul somnului”, a explicat profesorul Ellenbogen.
„Studiul nostru demonstreaza valabilitatea acestei descoperiri, pe pacienti umani, si face chiar un pas mai departe: vom putea folosi in viitor suruburile neuronale ca un marker biologic, pentru a prevedea daca o persoana va avea sau nu probleme pentru a dormi intr-un mediu zgomotos”, a adaugat coordonatorul studiului.
Oamenii de stiinta spera sa se poata folosi in viitor de aceasta descoperire pentru a stimula mecanismul natural de functionare a creierului care il protejeaza pe durata somnului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.