Uleiurile esentiale – buna dispozitie si sanatate

Uleiurile esentiale – buna dispozitie si sanatate

0 174

Starea de bine pe care ne-o confera un masaj cu uleiuri esentiale se datoreaza faptului ca ele trec de piele, imprastiindu-se in intregul organism. Local, actiunea uleiurilor esentiale se manifesta doar la nivelul zonei cutanate, in timpul aplicarii, inainte de a se penetra toate celulele. Asta pentru ca, dupa ce traverzseaza pielea, ele patrund in sange, relaxandu-ne.
Uleiurile esentiale pot fi aplicate in patru feluri pe piele: prin masaj, comprese, in apa de baie sau ca gel de dus.
Uleiurile esentiale contin substante volatile aromatice produse de plante, extrase sub forma lichida. Uleiurile vindeca afectiuni ale sistemului nervos si circulator, avand efect antibiotic, antiviral, antifungic. Trateaza, de asemenea, raceli, inflamatii si infectii respiratorii, digestive si urinare. Cresc rezistenta organismului, sustinand mecanismele de aparare, amelioreaza stari tensionale, palpitatii sau dureri cu localizari diferite, restabilesc si protejeaza sanatatea tenului si a parului, fiind folosite in tratamente cosmetice.
Cele mai intrebuintate arome sunt menta, eucaliptul si lavanda.
Menta este un stimulent si tonic general, alunga oboseala si migrenele. Usureaza digestia si are efecte pozitive in digestia lenta, indigestie, flatulenta, diaree, stari febrile de origine gastrica sau toxiinfectii alimentare.
Eucaliptul este recomandat in dureri de cap, toate tipurile de febra, infectii respiratorii, herpes, rani, ulceratii, intepaturi de insecte, infectii genito-urinare, avand urmatoarele proprietati.
Lavanda este un calmant, sedativ, relaxant, util in insomnie, stari depresive, dureri de cap si migrene.
Nu administrati intern niciun ulei esential fara o consultarea cu un medic sau cu un specialist in aromaterapie. Nu se aplica nediluat: absolutele, concretele, extractele CO2. Unele uleiuri esentiale pot fi recomandate de terapeuti pentru aplicare concentrata pe piele, in cazuri explicite si de regula pe termen scurt, sub supraveghere.
Utilizati cu prudenta uleiurile esentiale pentru copii, apelati la variante delicate, in dilutie mare, cam jumatate din doza recomandata pentru adulti.
Un test cu plasture pe piele ar trebui sa fie efectuat inainte de a utiliza un ulei esential care nu l-ati mai folosit inainte.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.