Biciclistii inhaleaza de 5 ori mai multe gaze de esapament decat pietonii
Biciclistii care circula pe arterele aglomerate ale oraselor se expun unor mari riscuri in ceea ce priveste sanatatea lor. Acestia sunt afectati de gazele de esapament ale masinilor blocate in traficul supraaglomerat intr-o mai mare masura decat pietonii care traverseaza acele zone.
Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii americani in urma unui studiu recent al publicatiei Athmospheric Environment, preluat de Automarket.
Se pare ca biciclistii inhaleaza de cinci ori mai multe nanoparticule emise de masini care sunt extrem de nocive pentru organism in comparatie cu pietonii.
Potrivit studiului mentionat anterior, la fiecare inspiratie, zeci de milioane de nanoparticule scoase de sistemele de evacuare ale organismelor sunt inhalate de trecatori.
Desi calitatea aerului este aceeasi pentru pietoni si biciclisti, acestia din urma inhaleaza de cinci ori mai multe particule din cauza efortului pe care il depun si a ritmului cardiac necesar oxigenarii.
Conform studiului revistei britanice, aceste particule sunt atat de mici incat ele nu pot fi oprite de masti, iar inhalarea repetata a acestora poate cauza probleme respiratorii, boli ale inimii sau aparitia unor substante nocive in sange.
In aceste conditii exista doua optiuni, fiecare excluzand-o pe cealalta: fie renuntarea la biciclete, care nu este de dorit de activistii ecologisti, fie adoptarea de reclame agresive care sa ii convinga si pe cei care ruleaza cu masina sa treaca la transportul pe doua roti.