29.000 de romani au primit vize pentru SUA

29.000 de romani au primit vize pentru SUA

0 147

In 2010, 81% dintre romanii care au cerut viza temporara pentru SUA – respectiv 29.000 de persoane – au primit-o, numarul acestora fiind cu 3.000 mai mare fata de anul 2009, a informat marti ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, cu ocazia lansarii campaniei de informare privind procedura de solicitare a vizelor temporare pentru Statele Unite, organizata de Ambasada SUA si MAE.

„Romanii sunt bineveniti in Statele Unite si incurajam calatoriile in SUA in scop turistic, profesional ori pentru studii. Sunt incantat sa precizez ca anul trecut, 29.000 de romani au primit vize temporare pentru SUA, cu circa 3.000 mai multi decat in 2009”, a precizat ambasadorul SUA.

Potrivit acestuia, cei 29.000 de romani care au primit viza temporara pentru SUA reprezinta circa 81% dintre solicitanti. „Asadar, daca solicitati o viza pentru SUA, aveti 8 din 10 sanse de a o obtine. Este un procent bun, dar acest lucru inseamna ca exista si persoane care nu primesc viza”, a spus Gitenstein.

Cu privire la rata de refuz, el a mentionat ca „unul dintre cele mai delicate aspecte legate de acest subiect este situatia persoanelor care solicita viza la nesfarsit. Conform legii americane a imigrarii, persoanele refuzate pot solicita din nou viza de cate ori doresc, dar noi le sfatuim ferm sa nu faca acest lucru. Stim ca situatia unei persoane se poate schimba si ar trebui sa solicitati viza daca situatia dumneavoastra s-a schimbat, insa doar daca schimbarile petrecute sunt considerabile si pozitive”.

In acest sens, ambasadorul i-a indemnat pe cei care doresc viza pentru SUA sa consulte materialele pentru public de pe pagina de internet a ambasadei. „Sectia Consulara a realizat si un interviu in limba romana pe aceasta tema, pentru a clarifica aspectele practice ale conditiilor ce trebuie indeplinite de cei care solicita o viza temporara. Sper ca acest film si cele ce se vor realiza in viitor vor clarifica si mai mult conditiile ce trebuie indeplinite de cei care solicita o viza temporara”, a aratat diplomatul american.

In prezent, pentru ca o tara sa fie inclusa in programul Visa Waiver, care elimina obligativitatea vizelor de calatorie, trebuie sa aiba o rata de respingere a vizelor mai mica de 3%.

In ceea ce priveste formularul electronic online pentru obtinerea vizei, pus la dispozitie de Ambasada SUA, Gitenstein a anuntat ca acesta este folosit cu succes de 100% dintre solicitanti. „Primim in format electronic, prin internet, solicitari pentru viza din toate orasele, municipiile si localitatile din Romania, astfel ca intreg procesul devine mai eficient si mai accesibil. Anul acesta am introdus si un nou serviciu pentru persoanele care gresesc la completarea formularului online. Din pacate, 15% dintre solicitantii de viza gresesc in completarea formularului. Acum ii contactam inaintea interviului pentru a-i ajuta sa faca modificarile necesare inainte sa vina in Baneasa la interviul pentru viza. Acest lucru a redus durata de asteptare si necesitatea ca solicitantii sa se prezinte de mai multe ori la Sectia Consulara”, a spus Gitenstein.

„Noul sediu al Ambasadei are o sectie consulara la cele mai inalte standarde. Sala de asteptare este spatioasa, permitand accesul a pana la 100 de persoane odata. Datorita utilizarii formularului electronic si a unor noi masuri de eficientizare a procesului, timpul total petrecut la ambasada s-a redus semnificativ. Acum, solicitantii de viza petrec mai putin de o ora la ambasada”, a subliniat oficialul american.

„Dar acestia trebuie sa isi programeze interviul pentru viza in avans. Instructiunile referitoare la programare sunt explicate pe pagina ambasadei si ii incurajez pe toti solicitantii sa le respecte intocmai. Pe masura ce ne apropiem de perioada sarbatorilor de iarna, din ce in ce mai multe persoane fac programari, asa ca ii sfatuim pe cei care doresc sa calatoreasca in SUA sa planifice dinainte si sa se programeze cat mai rapid”, a subliniat Gitenstein.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.